Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
09.10.2020 04:20

Fotopublikácia predstaví Považskú Bystricu a jej okolie z vtáčej perspektívy


Považská Bystrica.


Podporiť rozvoj domáceho cestovného ruchu a predstaviť krásy Považskej Bystrice a jej okolia z vtáčej perspektívy je hlavným cieľom pripravovanej fotopublikácie Považská Bystrica a okolie z neba.


Realizátori leteckého fotografovania Slovensko z neba, vydavateľstvo CBS, aktívne pracujú na zostavení najzaujímavejších záberov na mesto Považská Bystrica a jej najbližšie okolie. Vydaním ojedinelej publikácie chcú pomôcť rozvoju turizmu v kraji.     

„V súčasnosti čelíme negatívnym dosahom na cestovný ruch na Slovensku, ale aj v zahraničí. Rozhodli sme sa pomôcť tomuto odvetviu vydaním fotoknihy, ktorá bude inšpiráciou pre naplánovanie si rodinného výletu či krátkeho pobytu so svojimi priateľmi v považskom regióne,” uviedla Andrea Farkašová, média manažérka vydavateľstva CBS.      

V týchto dňoch pracujú na tom, aby moderná Považská Bystrica, ktorá sa začala intenzívne rozvíjať v časoch prvej Československej republiky, bola zviditeľnená netradičným spôsobom, a to z vtáčej perspektívy.     

„Toto mesto sa dlho volalo jednoducho Bystrica podľa tečúcej riečky. No keď sa časom zistilo, že na Slovensku je viacero Bystríc, každá dostala prívlastok. Túto nazvali Považská. V rozmachu cechov bola v slovenských dejinách veľmi výnimočným sídlom, pretože jedine tu sa v cechových štatútoch ako jazyk používala výlučne slovenčina. Dejiny mesta sú úzko spojené s Považským hradom, vtedy nazývaným Bystrický hrad. Najvýznamnejšie úlohy zohralo storočné vládnutie panstva rodu Podmanických,” doplnila Farkašová.

V pripravovanej knihe nebudú chýbať prírodné diela Súľovské skaly, Manínska a Kostolecká tiesňava. „Pre považský región je vzácny aj barokový kaštieľ v mestskej časti Orlové premenený na hotel, renesančný kaštieľ v Jasenici, ako aj kaštieľ v Dolnom Lieskove, kalvária vyzerajúca z pohľadu vtákov ako zips, i mohutná Manínska či Kostolecká tiesňava chrániaca obec Záskalie. Pohľad na vodnú nádrž Nosice pripomína morskú zátoku,” pripomenula Farkašová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2018
Novú monografiu o meste pokrstili ihličím z tatranských stromov
Ihličím z tatranských stromov uviedli nedávno do života rozsiahlu monografiu o meste Vysoké Tatry. Jej príprava trvala takmer 3 roky a podieľalo sa na nej 18 autorov, ktorý viedli Zuzana Kollárová z popradskej pobočky Štátneho archívu v Prešove a autorka myšlienky a novinárka Ingrid Janigová.
viac
28.09.2020
Publikácia o kraji sa zameriava na potenciál i nevýhody regiónu
Kraj plný rozdielov a aj zaostávajúci región so skrytým potenciálom, ktorému bráni v raste dramatický pokles počtu obyvateľov.
viac
08.03.2021
Nová kniha zachytáva Liptovský Mikuláš na fotografiách
Mesto Liptovský Mikuláš a jeho okolie na fotografiách zachytáva nová publikácia. Kniha vznikla v spolupráci s mestom, tamojším informačným centrom a mestským Múzeom Janka Kráľa. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
29.06.2021
Prázdninové potulky s kronikárom
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš sa rozhodla v letnej turistickej sezóne 2021 priniesť návštevníkom Prešova obľúbenú aktivitu zameranú na tzv. “Living History”.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %