Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.12.2021 11:30

Fiľakovo je laureátom ceny Roma Spirit 2021


Snímka zdroj: (msú).


Medzinárodná porota vybrala Fiľakovo spomedzi troch nominovaných miest a obcí. Mesto má po včerajšom (8.12.) večere na konte cenu Roma Spirit 2021 v kategórii samospráv. Výsledky boli vyhlásené počas galavečera v televízii Dvojka (RTVS).


Porota samospráve pridelila cenu za jej „efektívne prístupy v riešení výziev rómskych komunít, dlhodobú prácu s najväčšou integrovanou rómskou komunitou na Slovensku a aktívne zapájanie sa do aktivít zameraných na znižovanie nezamestnanosti v regióne. Osobitne za inovatívne riešenia bytovej politiky, bezpečnosti a spolunažívania všetkých obyvateľov.“

Pre epidemiologickú situáciu sa v tomto roku tradičný galavečer s odovzdávaním ocenení na Dvojke nekonal. Organizátori odovzdávali ceny laureátom ešte na konci novembra. Vo Fiľakove vedenie mesta „prepadli“ po skončení zasadnutia zastupiteľstva 23. novembra. „Veľmi nás prekvapil už len fakt, že sme nominovaní. Svedčí to o tom, že ľudia, ktorí sa tejto problematike aktívne venujú a rozumejú jej, sledujú naše kroky a hodnotia ich pozitívne. Poviem však úprimne, že som nečakal, že z troch nominovaných samospráv získame cenu práve my. Príchod početného štábu a organizátorov nás skutočne šokoval,“ vyjadril sa primátor Attila Agócs. Ocenenie považuje za zadosťučinenie za roky systematickej práce vo vyrovnávaní spoločenských rozdielov v meste. „A možno aj potvrdenie pre tých z majority, ktorí niektoré naše kroky nepovažovali za správne. Potvrdilo sa, že toto je cesta, ktorá má zmysel. U nás, kde žije najväčšia integrovaná rómska komunita, je táto problematika viacvrstvová. Žijú medzi nami sociálne vylúčení Rómovia, ale aj integrovaní podnikatelia či učitelia. U nás neplatí, že rómska problematika je len o odkázaných ľuďoch. Téma je komplexnejšia, a preto aj naše riešenia musia byť individuálne zamerané na všetky vrstvy. Treba si ale povedať, že to, čo máme dnes vo Fiľakove, nie je stav, ale výsledok. Spolužitie na tejto úrovni nie je samozrejmosťou, ale plodom roky trvajúcej tímovejpráce v sociálnej oblasti,“ vysvetlil.

Ako ďalej pokračoval, aj do budúcna vidí riešenie integrácie v postupnom vyrovnávaní spoločenských rozdielov, čoho základom musí byť možnosť zamestnať sa. „Jedným z krokov v tejto oblasti je aj náš projekt výstavby výrobnej haly pre budúceho investora v priemyselnej zóne. Je to v našich pomeroch nevídaný prístup samosprávy. Nie je zvyčajné, že mesto stavia továreň na podporu zamestnanosti. Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sa nám to podarilo, čaká nás však ešte veľa nášľapných mín,“ doplnil.

Projekt Roma Spirit na Slovensku prebieha od roku 2009 a je zameraný na prezentáciu pozitívnych prínosov v prospech rómskeho etnika a ocenenie aktívnej snahy zlepšovať životné podmienky a plnohodnotne a dôstojne integrovať rómsku menšinu. Vyhlasovateľmi 13. ročníka Roma Spirit boli Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC). Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

 

Autor: (Klaudia MIKUŠ KOVÁCSOVÁ, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Cenu Slovenskej republiky za krajinu udelili mestu Hriňová
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) udelilo 9. novembra 2016, v priestoroch historickej Radnice mesta Banská Bystrica, Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016 mestu Hriňová za projekt „Hriňovské lazy – krajina hodnôt“.
viac
11.09.2020
Ocenenie Roma Spirit vstupuje do svojho 12. ročníka
Ocenenie Roma Spirit vstupuje do svojho 12. ročníka. Cieľom podujatia je podľa organizátorov vyzdvihnúť a oceniť výnimočné osobnosti a organizácie, ktoré sa aktívne podieľajú na zlepšení situácie rómskej menšiny a spolužitia Rómov a Nerómov na Slovensku.
viac
22.05.2021
Nominantov na ocenenie Roma Spirit môže verejnosť prihlásiť do 31. augusta
V Bratislave vyhlásili Roma Spirit 2021. Vyhlasovateľmi 13. ročníka ocenenia sú Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) a Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS).
viac
26.05.2021
O ocenenie Roma Spirit 2021 je možné sa uchádzať do konca augusta
Už trinástykrát je možné prihlásiť sa a uchádzať o ocenenie Roma Spirit. Výnimočné ocenenie opätovne spojí ľudí bez ohľadu na etnicitu, či národnosť a predstaví a ocení príklady zlepšovania postavenia rómskych komunít v spoločnosti a vzájomného spolužitia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %