Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
22.05.2021 10:00

Nominantov na ocenenie Roma Spirit môže verejnosť prihlásiť do 31. augusta


Zľava riaditeľ centra národnostného vysielania RTVS Attila Lovász, riaditeľka Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) Magdaléna Rothová a členka Prípravného výboru Roma Spirit Ivett Pavlis počas tlačovej konferencie o vyhlásení 13. ročníka Roma Spirit 2021. FOTO TASR - Jakub Kotian


V Bratislave vyhlásili Roma Spirit 2021. Vyhlasovateľmi 13. ročníka ocenenia sú Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) a Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS).


Prihlásiť sa a uchádzať sa o ocenenie, ktoré opäť predstaví príklady zlepšovania postavenia rómskych komunít v spoločnosti a vzájomného spolužitia, je možné do 31. augusta. Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová a verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.       

Roma Spirit 2021 odštartovali v piatok, symbolicky pri príležitosti medzinárodného dňa interkultúrneho dialógu a porozumenia. "Spája ľudí bez ohľadu na národnosť a etnicitu, je to komunita ľudí, ktorí veria v to, že rešpekt, vzájomné porozumenie a dialóg má cenu," uviedla pre TASR Magdaléna Rothová, riaditeľka ACEC a producentka ocenenia. Jeho organizátori veria, že trinástka prinesie šťastie a výnimočných 21 finalistov, ktorí budú Slovákov inšpirovať a motivovať.       

Svojich favoritov, osobnosti a aktivity v oblasti inklúzie rómskej menšiny môže verejnosť prihlásiť do 31. augusta vyplnením online prihlášky na www.romaspirit.sk. Prípravný výbor Roma Spirit zo všetkých právoplatne prijatých prihlášok vyberie 21 finálových nominácií. O siedmich laureátoch 13. ročníka ocenenia v kategóriách mimovládna organizácia, spoločnosť a zamestnávateľ, obec a mesto, osobnosť, médiá, kultúra a čin roka rozhodne medzinárodná odborná porota a porota čin roka.       

"Zviditeľňovanie osobností a aktivít v oblasti inklúzie rómskej menšiny považujeme za veľmi potrebné, a to aj pre neustále pretrvávajúce predsudky voči Rómom a Rómkam. Vítame, že verejnosť má vďaka Roma Spirit možnosť oboznámiť sa s príbehmi, ktoré reálne prispievajú k zmene k lepšiemu a búrajú tak stereotypy," vyhlásil Marián Török, vedúci Kancelárie verejného ochrancu práv SR.

Záznam zo slávnostného odovzdávania ocenení Roma Spirit 2021 odvysiela RTVS 9. decembra pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv.       

Roma Spirit od roku 2009 vytvára multidisciplinárny priestor na podporu sociálnej súdržnosti, rozvoja interkultúrneho dialógu a elimináciu akýchkoľvek prejavov intolerancie. Za uplynulé ročníky bolo na ocenenie nominovaných 1714 aktivít, projektov, organizácií a výnimočných osobností. Ocenenie si prevzalo 76 laureátov.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2021
Verejnosť môže prihlásiť ekologické projekty do 21. februára
Zelené, ekologické projekty, ktoré sa realizovali v minulom roku, bude môcť verejnosť nominovať na ocenenie Atlas. Urobiť tak môže do 21. februára v rámci šiestich kategórií.
viac
26.05.2021
O ocenenie Roma Spirit 2021 je možné sa uchádzať do konca augusta
Už trinástykrát je možné prihlásiť sa a uchádzať o ocenenie Roma Spirit. Výnimočné ocenenie opätovne spojí ľudí bez ohľadu na etnicitu, či národnosť a predstaví a ocení príklady zlepšovania postavenia rómskych komunít v spoločnosti a vzájomného spolužitia.
viac
09.12.2021
Fiľakovo je laureátom ceny Roma Spirit 2021
Medzinárodná porota vybrala Fiľakovo spomedzi troch nominovaných miest a obcí. Mesto má po včerajšom (8.12.) večere na konte cenu Roma Spirit 2021 v kategórii samospráv. Výsledky boli vyhlásené počas galavečera v televízii Dvojka (RTVS).
viac
24.05.2023
Vyhlásili ďalší ročník ocenenia Roma Spirit, nominácie sú do 3. septembra
V poradí 15. ročník ocenenia Roma Spirit vyhlásili v utorok v Košiciach. Ocenenie upriamuje pozornosť na osobnosti, organizácie, médiá, obce a zamestnávateľov, ktorí dokážu realizovať aktivity a projekty prinášajúce efektívne a fungujúce riešenia výziev nielen rómskych komunít.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %