Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.11.2016 12:27

Festival Iné cesty predstaví autentické zákutia Zeme


Pozvánka.


Občianske združenie SOSNA organizuje už jubilejný 10. ročník festivalu Iné cesty, zameraného na hlbšie poznanie autentických zákutí našej Zeme.


Pôvodné kultúry, nedotknutá príroda, život medzi domorodcami, ale aj dopady globalizácie a spôsoby ako pomáhať týmto kultúram a prírode – o tom všetkom budú rozprávať cestovatelia, ktorí našľapujú vnímavo.

Festival Iné cesty sa uskutoční 25. – 26. Novembra 2016 v priestoroch auly prof. Prasličku (RBOA5) Prírodovednej fakulty UPJŠ v Košiciach. Program dvoch dní festivalu s klubovou atmosférou bude naplnený premietaním fotografií a živým rozprávaním cestovateľov, fotografov, dobrovoľníkov a publicistov, ktorí pešo, na bicykli alebo stopom putovali po krajinách a miestach ktoré sú ešte vždy autentické a ktorí prenikli týmto krajinám „pod kožu". Vypočujete si svedectvá o prírode, kultúre a obyvateľoch ďalekých krajín. Čakajú Vás zaujímaví ľudia, silné témy, vysnívané krajiny a úžasné fotografie.

A čo Vás konkrétne očakáva? Autentické svedectvá spisovateľa Mareka Vadasa o černošských čarodejníkoch, rozprávanie Gustáva Stibrányiho o ceste dvoch slovenských horolezcov, ktorí sa vybrali do západnej Číny s cieľom vyliezť na 7546 m vysokú horu Mustagh Ata, zážitky Adi Hižňanovej a Michala Pačuta z ich cesty stopom z najjužnejšieho po najsevernejší cíp amerického kontinentu, Silvia a Daniel Szabó budú rozprávať o ceste k jednej z najkrajších a najťažšie prístupných hôr Himalájí Nanda Dévi, uvidíte nádherné fotografie Karola Kaliského z tatranskej divočiny aj fotografie Dany Husárovej z divokých Faerských ostrovov a mnoho ďalších príbehov a posolstiev.

Prečo „Iné cesty?“

Zámerom festivalu je ukázať iný pohľad na cestovanie a turizmus, ktorý nie je o „adrenalíne“ ale o hlbšom pohľade na krajiny – najmä tie chudobnejšie - ako aj o citlivom prístupe k ich kultúre a prírode. Festival je aj o hľadaní odpovedí na otázky, ako a prečo človek cestuje a ako by mal cestovať, aby neškodil, ale naopak aspoň trocha pomáhal.

Súčasťou festivalu bude aj výstava fotografii, výstava bannerov s najlepšími prednáškami a fotografiami z minulých ročníkov, ako aj obľúbené "etno" občerstvenie, predaj kníh a dokumentárnych filmov, čajovňa a samozrejme možnosť porozprávať sa s cestovateľmi.

Atmosféru festivalu si môžete vychutnať na fotogalérii: https://www.flickr.com/photos/ekocentrumsosna/sets/72157649567857821

Viac na: http://www.inecesty.sosna.sk/ a https://www.facebook.com/IneCesty/

 

Autor: (Štefan Szabó, Ekocentrum SOSNA)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.10.2016
Festival Babie leto
Občianske združenie SOSNA vo svojom Ekocentre v Družstevnej pri Hornáde od roku 2010 pravidelne organizuje 2-krát ročne festivaly, zamerané na prepojenie umenia, ekológie a filozofie s praktickými témami. Jesenný festival Babie leto 2016 sa uskutoční v sobotu 22. októbra.
viac
11.11.2016
Cenu Slovenskej republiky za krajinu udelili mestu Hriňová
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) udelilo 9. novembra 2016, v priestoroch historickej Radnice mesta Banská Bystrica, Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016 mestu Hriňová za projekt „Hriňovské lazy – krajina hodnôt“.
viac
12.05.2017
SOSNA oslávi 25. výročie festivalom bez odpadov
V sobotu 13. 5. o 12:00 otvára Ekocentrum SOSNA brány pre 7. ročník festivalu Jarné SúLadenie, zameraného na prepojenie umenia, ekológie a praktických riešení pre ochranu životného prostredia.
viac
20.08.2020
V Košiciach pribudli prvé firemné mestské úle
V Košiciach pribudli prvé firemné mestské úle. Informovala o tom hovorkyňa Skupiny VSE Holding Andrea Danihelov s tým, že spolu s občianskym združením (OZ) Príbeh včely vytvorili v centre mesta domov dvom včelím rodinám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %