Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
20.08.2020 11:00

V Košiciach pribudli prvé firemné mestské úle


Snímka zdroj: (tasr).


V Košiciach pribudli prvé firemné mestské úle. Informovala o tom hovorkyňa Skupiny VSE Holding Andrea Danihelov s tým, že spolu s občianskym združením (OZ) Príbeh včely vytvorili v centre mesta domov dvom včelím rodinám.


Úle pribudli pri novootvorenej centrále spoločnosti na Mlynskej ulici. Ide o jeden z krokov, ktorým chcú napĺňať princípy svojho konceptu Zelenej iniciatívy.      

Ako povedal Vladimír Uram z uvedeného OZ, včiel v meste sa netreba obávať a v mestách majú paradoxne často pestrejšiu stravu počas celej sezóny ako na monokultúrnych poliach. „Ukazuje sa, že včely majú menší problém so spracovaním vplyvov mestského znečistenia ako s insekticídmi a pesticídmi v priemyselnom poľnohospodárstve,“ vysvetlil s tým, že na Mlynskú ulicu vybrali mierny, nebodavý typ včelej rodiny. „V okolí je množstvo kvitnúcej zelene, takže nebudú ani hladné a o ľudí sa vôbec nebudú zaujímať,“ dodal. Motiváciou je podľa jeho slov aj vzdelávanie verejnosti.      

Novootvorená centrála Skupiny VSE Holding AB Mlynská Nova má fungovať ako moderná ekologická budova. V jej priestoroch zamestnanci využívajú systém kancelárií bez košov a zdokonalený systém separovania. Medzi ďalšie ekologické riešenia patrí celofiremné obmedzenie nákupu plastových fliaš na nutné minimum, firemný vermikompostér i bylinková záhradka. „Okrem úľov, ktoré sú súčasťou podpory rozmanitosti a zelene v okolí, tu budú z rovnakého dôvodu nainštalované aj vtáčie búdky a hmyzie hotely,“ dodala Danihelová.      

Zelená iniciatíva nadväzuje na predchádzajúce environmentálne aktivity Skupiny. Jej dlhodobým cieľom je moderná firma, ktorej fungovanie reflektuje požiadavky európskeho Zeleného dohovoru a ktorá iniciatívne zapája princípy cirkulárnej ekonomiky a udržateľnosti. Generálny riaditeľ spoločnosti Thomas Hejcman uviedol, že aktívne podporujú svojich zamestnancov v environmentálnom správaní sa na pracovisku aj doma. „Pracujeme postupne aj na hĺbkových zmenách procesov, no zaviedli sme už množstvo menších opatrení, ktoré ale synergicky budú mať veľký dosah. Jedným z dielikov tejto skladačky sú aj mestské úle,“ doplnil. Ako pripomenul, včela je symbolom pracovitosti a v súčasnosti aj symbolom podpory biodiverzity. „A my sme chceli pomôcť s jej návratom do nášho okolia,“ uzavrel Hejcman.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2016
Festival Iné cesty predstaví autentické zákutia Zeme
Občianske združenie SOSNA organizuje už jubilejný 10. ročník festivalu Iné cesty, zameraného na hlbšie poznanie autentických zákutí našej Zeme.
viac
06.12.2017
Policajný elektromobil šetrí životné prostredie
Prešovských mestských policajtov možno už niekoľko dní vídať v uliciach mesta v modrom vozidle, ktoré nedymí a nevydáva žiaden zvuk. Dôvodom tichej jazdy je jeho elektrický pohon.
viac
20.10.2020
O cenu Európskeho týždňa mobility 2020 bojovali aj samosprávy
Do Európskeho týždňa mobility 2020 sa svojimi aktivitami a trvalými opatreniami zapojilo 55 samospráv. Najaktívnejšou samosprávou sa stala mestská časť Bratislavy – Ružinov, s originálnym podujatím uspelo aj mesto Senec a aj Levoča získala ocenenie v kategórii samospráv Efektívne trvalé opatrenie.
viac
30.10.2021
Budatínsky hrad sa rozsvieti na zeleno
Predposledný októbrový deň preto rozsvieti krajskú dominantu Žiliny – Budatínsky hrad na zeleno. Župa tak deklaruje svoj jasný postoj k ochrane životného prostredia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %