Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
14.05.2022 11:00

Expedícia pravek predstaví život v rôznych epochách dejín


Ilustračná snímka


V Ponitrianskom múzeu v Nitre v týchto dňoch sprístupnili interaktívnu výstavu Expedícia pravek. Návštevníkom umožní nahliadnuť do rôznych epoch praveku, od staršej doby kamennej až po dobu bronzovú.


Ústrednou myšlienkou výstavy je prezentácia a interpretácia hmotných dokladov o osídlení územia Nitry a nitrianskeho regiónu. "Dôraz kladieme na zážitkové vzdelávanie detí a mládeže. Súčasťou múzejnej interpretácie je umožnenie dotykového vnímania replík a kópií artefaktov priamo vo výstavnom priestore a experimentovanie," uviedli organizátori.

Nová expozícia sa sústredí na pravekého človeka a jeho spôsob života. Prostredníctvom originálnych archeologických nálezov v podobe nástrojov, zbraní, ozdôb či keramiky poukazuje na samotný vznik ľudského rodu. Zároveň zobrazuje životnú úroveň pravekých ľudí a ich spôsob života v kmeňových a rodových spoločenstvách. "Dokumentuje aj nadstavbovú sféru uvedených období praveku, teda náboženské predstavy, zvyky a kult, ktoré sú zhmotnené v archeologických artefaktoch," pripomenuli organizátori.       

Výstava Expedícia pravek potrvá v Ponitrianskom múzeu do 30. augusta. Jej súčasťou sú aj tvorivé dielne pod názvom Umenie v praveku. "Zamerané sú na výrobu rôznych kultových predmetov a šperkov a sú učené hlavne deťom a mládeži v školskom veku," pripomenulo múzeum.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2018
Ponitrianske múzeum pripravuje výstavy i ukážky ľudových zvykov
Ponitrianske múzeum pripravuje na december viacero podujatí zameraných na prezentáciu výtvarného umenia i vianočných zvykov. Konať sa budú vo výstavných priestoroch v Nitre aj v pobočkách múzea v Zlatých Moravciach a Šali.
viac
20.07.2022
Ponitrianske múzeum predstavuje špecifiká svojho zbierkového fondu
Rôznorodosť a špecifiká zbierkového fondu Ponitrianskeho múzea v Nitre predstavuje výstava Tak sme my... Vznikla pri príležitosti 60. výročia založenia múzea, ktoré pripravilo pre svojich návštevníkov sériu podujatí, informovala Zuzana Vilčeková z Ponitrianskeho múzea. Výstava potrvá do konca roka.
viac
09.10.2023
Ponitrianske múzeum pripravuje cyklus prednášok o regionálnych dejinách
Ponitrianske múzeum v Nitre pripravuje sériu prednášok, ktoré budú venované predovšetkým ženám a ich mieste v dejinách mesta. Ako uviedli organizátori, cyklus s názvom Nitranom (nielen) o Nitre sa začne 12. októbra a potrvá až do 7. decembra.
viac
28.11.2023
Ponitrianske múzeum pripravilo pre žiakov ZŠ vianočný vzdelávací program
Ponitrianske múzeum v Nitre pripravilo pre žiakov základných škôl vzdelávací vianočný program spojený s tvorivými dielňami. Ako uviedlo múzeum, konať sa bude 7. a 8. decembra. Určený je žiakom prvých až šiestych ročníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %