Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
25.11.2018 12:39

Ponitrianske múzeum pripravuje výstavy i ukážky ľudových zvykov


Ilustračná snímka. Foto: TASR - G. Bodnár


Ponitrianske múzeum pripravuje na december viacero podujatí zameraných na prezentáciu výtvarného umenia i vianočných zvykov. Konať sa budú vo výstavných priestoroch v Nitre aj v pobočkách múzea v Zlatých Moravciach a Šali.


Výstavu výtvarníkov Združenia sv. Lukáša v Nitre otvorí vernisáž 14. decembra a v nitrianskej expozícii múzea potrvá do 27. januára. "Predstaví výtvarné diela namaľované olejom, akrylom, fotografie a rôzne koláže. Tohtoročná myšlienka výtvarného stvárnenia vychádza z jazyka médií a reklamy. Zaujímavosťou bude práca s názvom Maco Mamuko vs. Ampulka, ktorá vznikla v spolupráci s deťmi z Orechovho dvora," uviedla PR manažérka múzea Ľubica Packová-Zahradárová.       

V Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach sa bude 12. decembra konať podujatie Tradičné Vianoce. Ukážka vianočného stromčeka a štedrovečerného stolovania v ľudovom prostredí bude spojená s rozprávaním o zvykoch a tradíciách počas vianočného obdobia. "Sviatočnú atmosféru dotvorí spievaním vianočných kolied súbor Zlatomoravčianka," povedala Packová-Zahradárová.      

 V šalianskej pobočke Ponitrianskeho múzea otvoria 5. decembra výstavu Vianočné pohľadnice. "V Dome ľudového bývania potrvá do 20. decembra. Návštevníkom ukáže viacero sviatočných pohľadníc z čias, keď to bol masovo využívaný druh komunikácie," doplnila Packová-Zahradárová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.10.2018
Ponitrianske múzeum pripravuje výstavy venované krojom
Ponitrianske múzeum pripravuje na november vo svojich pobočkách v Šali a v Zlatých Moravciach nové výstavy. Podľa slov PR manažérky múzea Ľubice Packovej-Zahradárovej sa budú obe venovať ľudovým krojom.
viac
07.12.2018
Mestské múzeum predstaví Tradičné Vianoce
Štedrovečerné stolovanie v minulosti spojené s množstvom magických úkonov predstaví Mestské múzeum v Zlatých Moravciach. Tradičné Vianoce sa začnú v priestoroch múzea v stredu 12. decembra.
viac
30.10.2021
Ponitrianske múzeum predstavuje obdobie pred príchodom Slovanov
Obdobie pred príchodom Slovanov na Ponitrie dokumentuje výstava Germáni a ich kultúra, ktorú pripravilo Ponitrianske múzeum v Nitre. Partermi výstavy sú Nitriansky samosprávny kraj a Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV) v Nitre.
viac
14.05.2022
Expedícia pravek predstaví život v rôznych epochách dejín
V Ponitrianskom múzeu v Nitre v týchto dňoch sprístupnili interaktívnu výstavu Expedícia pravek. Návštevníkom umožní nahliadnuť do rôznych epoch praveku, od staršej doby kamennej až po dobu bronzovú.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %