Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.10.2021 05:50

Ponitrianske múzeum predstavuje obdobie pred príchodom Slovanov


Ilustračný výrez plagátu


Obdobie pred príchodom Slovanov na Ponitrie dokumentuje výstava Germáni a ich kultúra, ktorú pripravilo Ponitrianske múzeum v Nitre. Partermi výstavy sú Nitriansky samosprávny kraj a Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV) v Nitre.


Záujemcovia ju môžu navštíviť od 2. novembra do konca tohto roka, informovala Zuzana Vilčeková z Ponitrianskeho múzea.       

Výstava sa sústreďuje na dôležitú archeologickú lokalitu v Nitre-Párovských Hájoch, v údolí Valy-Dolina. Záchranný výskum náleziska bol vyvolaný výstavbou viacerých vetiev plynovodu v rokoch 1985 – 1986 a 1994 - 1995. Dovedna sa preskúmalo viac ako 200 objektov z rôznych úsekov včasnej doby dejinnej a stredoveku, potvrdila kurátorka výstavy Jaroslava Ruttkayová.       

Najväčšia osada fungovala na tomto mieste v dobe rímskej a dobe sťahovania národov, od polovice 3. storočia do polovice 5. storočia. V tom čase tu žili Germáni. Historické písomné pramene udávajú na území západného Slovenska kmene Kvádov. Objavili ju archeológovia Karol Pieta a Matej Ruttkay z Archeologického ústavu SAV. Na ploche 3500 štvorcových metrov preskúmali 90 objektov rôznej funkcie, medzi nimi obydlia, výrobné objekty aj hospodárske stavby.       

Osada v Nitre-Párovských Hájoch patrila do siete germánskych sídlisk v predpolí Rímskej ríše. Fungovala nepretržite od polovice 3. storočia do polovice 5. storočia. Po odchode germánskych kmeňov zostala niekoľko storočí ľudoprázdna a opätovne ju osídlili až Slovania v 9. storočí.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2018
Ponitrianske múzeum pripravuje výstavy i ukážky ľudových zvykov
Ponitrianske múzeum pripravuje na december viacero podujatí zameraných na prezentáciu výtvarného umenia i vianočných zvykov. Konať sa budú vo výstavných priestoroch v Nitre aj v pobočkách múzea v Zlatých Moravciach a Šali.
viac
27.03.2021
Ponitrianske múzeum priblíži atmosféru aristokratických poľovačiek
Zaujímavosti o poľovačkách aristokracie prináša výstava, ktorú v piatok sprístupnili v Ponitrianskom múzeu v Nitre. Expozícia s názvom Na postriežke so šľachtou v revíroch pod Tribečom ponúkne aj množstvo informácií o poľovných revíroch bývalej Nitrianskej a Tekovskej župy v rokoch 1800 až 1945.
viac
20.07.2022
Ponitrianske múzeum predstavuje špecifiká svojho zbierkového fondu
Rôznorodosť a špecifiká zbierkového fondu Ponitrianskeho múzea v Nitre predstavuje výstava Tak sme my... Vznikla pri príležitosti 60. výročia založenia múzea, ktoré pripravilo pre svojich návštevníkov sériu podujatí, informovala Zuzana Vilčeková z Ponitrianskeho múzea. Výstava potrvá do konca roka.
viac
09.10.2023
Ponitrianske múzeum pripravuje cyklus prednášok o regionálnych dejinách
Ponitrianske múzeum v Nitre pripravuje sériu prednášok, ktoré budú venované predovšetkým ženám a ich mieste v dejinách mesta. Ako uviedli organizátori, cyklus s názvom Nitranom (nielen) o Nitre sa začne 12. októbra a potrvá až do 7. decembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %