Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.07.2022 04:15

Ponitrianske múzeum predstavuje špecifiká svojho zbierkového fondu


Na archívnej snímke výstava v Ponitrianskom múzeu. Snímka zdroj: (tasr).


Rôznorodosť a špecifiká zbierkového fondu Ponitrianskeho múzea v Nitre predstavuje výstava Tak sme my... Vznikla pri príležitosti 60. výročia založenia múzea, ktoré pripravilo pre svojich návštevníkov sériu podujatí, informovala Zuzana Vilčeková z Ponitrianskeho múzea. Výstava potrvá do konca roka.


Podujatie zdôrazňuje kľúčové úlohy tejto inštitúcie, ktoré múzeum realizovalo v období rokov 1962 až 2022. "Usilujeme sa zvýrazniť bohatstvo a rôznorodosť regionálnych artefaktov a poukázať na skutočnosť, že nitrianske múzeum rešpektuje odkaz a úsilie Nitranov započaté v 19. storočí, keď boli zaznamenané prvé známky zbierkotvorných aktivít," povedala Vilčeková.

Ponitrianske múzeum v Nitre v súčasnosti vlastní viac ako 84 000 zbierkových predmetov z oblasti prírodných a spoločenských vied. Výstava Tak sme my… ponúka návštevníkovi príležitosť utvoriť si predstavu o charaktere zbierkového fondu múzea a vidieť najhodnotnejšie zbierkové predmety v rámci jednotlivých odborov, ktoré sú v múzeu zastúpené.

Návštevníci majú možnosť vidieť prezentáciu vzácnych archeologických nálezov z obdobia praveku až po včasný stredovek, vrátane vzácnych pozlátených medených plakiet z Bojnej. Počas 70. a 80. rokov minulého storočia zbierkotvorná činnosť múzea prispela k vytvoreniu výnimočnej kolekcie vtáctva a živočíchov z pohľadu ich raritného výskytu v regióne, či dokonca na Slovensku. Výstava prezentuje paleontologické nálezy – fosílie a živočíchy, ktorých výskyt je vzácny a ojedinelý, zaznamenaný však bol aj v biotopoch nitrianskeho regiónu.

Odbor história predstavuje Nitriansku maľovňu porcelánu, vrátane tvarovej typológie, motívov výzdoby a signatúry výrobkov. V oblasti etnografie výstava prezentuje predmety materiálnej kultúry – primárne kolekcie vybraných častí tradičného odevu a textílií zastúpené ženským odevom a textíliami využívanými primárne ženami v Ponitrí, Podzoborí, Požitaví a Tekove. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.03.2019
V Ponitrianskom múzeu vystavia stovky trofejí poľovnej zveri
Ponitrianske múzeum aj tento rok predstaví výsledky chovateľskej práce poľovníkov. Na výstave uvidia návštevníci stovky kusov trofejí jelenej, danielej, srnčej, muflonej i diviačej zveri a tiež lebky šeliem.
viac
27.03.2021
Ponitrianske múzeum priblíži atmosféru aristokratických poľovačiek
Zaujímavosti o poľovačkách aristokracie prináša výstava, ktorú v piatok sprístupnili v Ponitrianskom múzeu v Nitre. Expozícia s názvom Na postriežke so šľachtou v revíroch pod Tribečom ponúkne aj množstvo informácií o poľovných revíroch bývalej Nitrianskej a Tekovskej župy v rokoch 1800 až 1945.
viac
30.10.2021
Ponitrianske múzeum predstavuje obdobie pred príchodom Slovanov
Obdobie pred príchodom Slovanov na Ponitrie dokumentuje výstava Germáni a ich kultúra, ktorú pripravilo Ponitrianske múzeum v Nitre. Partermi výstavy sú Nitriansky samosprávny kraj a Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV) v Nitre.
viac
05.11.2022
Ponitrianske múzeum predstavuje slovenské betlehemy
Betlehemy z rôznych oblastí najmä Nitrianskeho kraja predstavuje Ponitrianske múzeum v Nitre. Výstava Z klenotnice kultúrneho dedičstva – Slovenský Betlehem je v priestoroch múzea sprístupnená do 16. januára budúceho roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %