Pondelok 28.10.2024
Dnes má meniny 
Dobromila
°C
12.02.2024 09:00

Európsky parkovací preukaz a preukaz EÚ pre osoby so zdravotným postihnutím


Snímka zdroj: Európska komisia


Európska komisia víta predbežnú dohodu medzi Európskym parlamentom a členskými štátmi o smernici, ktorou sa zavedie európsky parkovací preukaz a preukaz EÚ pre osoby so zdravotným postihnutím.


Komisia navrhla smernicu v septembri 2023. Oba preukazy sa budú uznávať v celej EÚ a harmonizácia uľahčí ich používanie, zníži administratívnu záťaž a sprístupní podmienky a pravidlá vydávania alebo rušenia preukazov v jednoducho dostupných formátoch.

Týmto spôsobom sa uľahčí mobilita osôb so zdravotným postihnutím a štandardizovaný preukaz zaručí prístup k rovnakým podmienkam a rovnaké zaobchádzanie v celej EÚ, aj počas krátkodobých pobytov v zahraničí. Držiteľ celoeurópskeho preukazu pre osoby so zdravotným postihnutím (ZŤP) bude mať v celej EÚ nárok na zľavy napríklad na dopravu, alebo pri vstupoch do múzeí, či divadiel.

Celoeurópska parkovacia karta pre ZŤP zase zaručí jeho držiteľom zvýhodnené parkovacie podmienky naprieč EÚ. Po formálnej dohode Parlamentu a Rady v nadchádzajúcich mesiacoch a dvadsať dní po uverejnení v Úradnom vestníku EÚ, nadobudne smernica účinnosť a členské štáty budú mať tridsať mesiacov na jej začlenenie do národného práva.

Ďalšie informácie sa dočítate TU.

 

 

Autor: (Zastúpenie Európskej komisie v SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
Upozornenie pre konateľov a štatutárov právnických osôb
Od 1. januára bude štát s firmami – právnickými osobami komunikovať elektronickou formou – prostredníctvom štátnych e-schránok.
viac
18.09.2017
Do Európskeho týždňa mobilty 2017 sa zapája aj Prešov
Od pondelka 18. septembra do piatku 22. septembra môžu prešovskí vodiči využívať mestskú hromadnú dopravu bezplatne. Stačí mať pri sebe vodičský preukaz.
viac
08.03.2019
Nitra: Mesto bude pomáhať zdravotne postihnutým ľuďom pri hľadaní práce
Zdravotne postihnutí ľudia v Nitre sa budú môcť dozvedieť o vhodných pracovných miestach aj prostredníctvom oficiálnej mestskej internetovej stránky. Ako informoval Andrej Jančovič z mestského úradu, radnica sa týmto krokom rozhodla podporiť aktivity Občianskeho združenia Tenenet.
viac
10.08.2021
Návrh NZ o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP môžete pripomienkovať
Návrh novely zákona (NZ) o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia môžu odborníci aj verejnosť pripomienkovať v medzirezortnom pripomienkovom konaní do 18. augusta 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.37 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.56 %