Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
11.09.2020 11:35

EP podporil prísnejšie klimatické ciele do roku 2030


Snímka zdroj: (tasr).


Poslanci Európskeho parlamentu (EP) podporili prísnejšie klimatické ciele do roku 2030. Environmentálna organizácia Greenpeace očakáva, že Slovensko podporí zníženie emisií o 65 percent do desiatich rokov. Informovala o tom hovorkyňa Greenpeace Slovensko Patrícia Brandysová.


Europoslanci vo štvrtok (10. 9.) podporili zvýšenie cieľa znižovania emisií do roku 2030 o 60 percent z terajších 40 percent. Výbor pre životné prostredie EP podporil aj vznik nezávislého vedeckého orgánu, tvrdí Greenpeace. Orgán bude monitorovať Európsku úniu (EÚ) pri dosahovaní klimatických cieľov a zrušenie dotácií do fosílnych palív do roku 2025.

„Po EP bude rada na členských štátoch. Keďže tri zo štyroch koaličných strán pred voľbami prisľúbili podporiť zníženie emisií až o 65 percent do roku 2030, očakávame, že svoje sľuby dodržia a Slovensko podporí ten najambicióznejší návrh na stole,” povedala programová riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková.

Koordinátor klimatickej kampane Greenpeace Slovensko Pavol Fábry hovorí, že rozhodnutie je prvým náznakom toho, že európski lídri upravujú návrhy podľa vedecky podložených dát. Je podľa neho nevyhnutné, aby sa znečisťovateľom postavili všetky inštitúcie a členské štáty EÚ.

„My už naozaj nemáme čas na nesplnené sľuby. Dôsledky klimatickej krízy pociťujeme už dnes, či už vo forme silných prívalových dažďov, sucha alebo horúčav. Je čas konať,” podotkla Juríková.

Výbor pre životné prostredie podľa Greenpeace tiež podporil záväznosť uhlíkovej neutrality pre všetky štáty EÚ či predloženie klimatických cieľov pre rok 2040. Organizácia pripomenula, že o aktualizácii klimatických cieľov budú členské štáty hlasovať neskôr na jeseň.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.09.2018
Envirostratégia 2030 je o čosi bližšie k schváleniu
Dokument má ambíciu priniesť zásadné zmeny do fungovania chránených území, odpadového hospodárstva či environmentálne škodlivých dotácií.
viac
09.10.2020
Balík REACT EÚ na európskej úrovni
Prinášame aktuálny prehľad rokovaní a pozícií o finančnom balíku REACT EÚ, ktorý je súčasťou finančného nástroja Next Generation EÚ na európskej úrovni.
viac
22.10.2020
Budúca spoločná poľnohospodárska politika vstupuje do fázy rokovaní
Európska komisia víta dohodu ministrov členských krajín zodpovedných za poľnohospodárstvo (Rady EÚ), ktorí a dohodli na takzvanom všeobecnom prístupe k návrhom na reformu spoločnej poľnohospodárskej politiky. Vstupuje do fázy rokovaní a dosiahnutia kompromisu medzi orgánmi EÚ.
viac
03.06.2021
Digitálne COVID osvedčenia EÚ
Brána EÚ (EU Gateway) sa otvára siedmim štátom mesiac pred stanoveným termínom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %