Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
23.03.2024 01:50

Dva týždne bez odpadu: Pridajte sa aj vy!


Priatelia Zeme – SPZ - logo


Blíži sa Medzinárodný deň nulového odpadu (International Day of Zero Waste) a pri tejto príležitosti sme sa my, Priatelia Zeme – SPZ, rozhodli usporiadať aktivitu s názvom Dva týždne bez odpadu.


Dovoľujeme si Vás v krátkosti informovať o tejto akcii a vyzvať Vás aby ste zapojili aj Vy informovaním verejnosti o Medzinárodnom dni nulového odpadu, resp. Dvoch týždňoch bez odpadu a možnostiach ako predchádzať vzniku odpadu.

Medzinárodný deň nulového odpadu bol vyhlásený Organizáciou spojených národov a každoročne sa oslavuje 30. marca. Vyzýva členské štáty OSN, skupiny občianskej spoločnosti, súkromný sektor, akademickú obec, mládež a ďalšie zainteresované strany, aby sa zapojili do aktivít zameraných na podporu povedomia o národných, regionálnych a miestnych iniciatívach v oblasti nulového odpadu. Zero Waste je rozsiala téma, existuje viacero spôsobov ako môžeme znížiť množstvo odpadu. My sme sa tento rok zamerali najmä na plastový odpad a odpad z jednorazových predmetov. Dva týždne bez odpadu Priateľov Zeme – SPZ budú prebiehať od 30. 3. do 12. 4.

Našim cieľom je osloviť verejnosť, školy, samosprávy, obchody a informovať ich o spôsoboch, ako minimalizovať vznik odpadu. Veríme, že aj Vaša redakcia môže motivovať ľudí k aktívnemu zapojeniu sa do znižovania množstva odpadu. Budeme radi, ak nás budete informovať o tom, aké aktivity ste zrealizovali. S  Vaším súhlasom o nich môžeme informovať na našich webových a facebookových stránkach.

Aké aktivity zrealizujete a aký bude ich rozsah je len na Vás. My sme k tomuto účelu sme vytvorili webovú stránku https://www.nulaodpadu.sk/dva-tyzdne-zero-waste-dva-tyzdne-bez-odpadu , kde nájdete k téme znižovania množstva odpadov viacero pomôcok – návrhy aktivít pre samosprávy, školy a obchody, tipy pre jednotlivcov, rôzne infografiky, bannery, kvízy, ktoré môžete využiť.

x     x     x

Priatelia Zeme – SPZ pôsobia od roku 1996 ako neziskové občianske združenie, chrániace životné prostredie a prírodu. Zameriavame sa hlavne na minimalizáciu znečisťovania prostredia odpadmi a toxickými látkami. Pracujeme na zastavovaní činností škodlivých pre ľudí a prírodu, ale hlavne vytvárame a realizujeme pozitívne udržateľné riešenia v prospech budúcich generácií a ostatných foriem života. V prípade, že sa o nás a našich aktivitách chcete dozvedieť viac, navštívte naše webové stránky.

www.priateliazeme.sk/spz

www.nulaodpadu.sk

www.kompost.sk 

www.stopspalovniam.sk

www.zerowastecities.sk

 

Autor: Tím Priateľov Zeme – SPZ


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.12.2017
Priatelia Zeme ocenili obce s najlepšími výsledkami v odpadovom hospodárstve
Už piaty krát boli vyhlásení víťazi „3Z – Znižuj, Znovupoužívaj, Zrecykluj“ – súťaže samospráv o najlepší pokrok a výsledky dosiahnuté v odpadovom hospodárstve.
viac
30.08.2019
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek bude v praxi riešiť budúci minister MŽP
Envirorezort pod vedením Lászlóa Sólymosa vypracoval právnu normu o zavedení zálohovania plastových fliaš a plechoviek, vláda ju prijala a po predpokladanej definitíve v parlamente vstúpi do platnosti od roku 2022. Praktické plnenie ostane na pleciach nástupcu Sólymosa.
viac
12.08.2022
Prvý ročník súťaže KlimaOBEC vyhralo mesto Šaľa
Súťaž bežala od 11. mája do konca júna 2022 a realizovalo ju združenie Priatelia Zeme-CEPA, ktoré sa dlhodobo venuje dekarbonizácii regiónov a tvorbe regionálnych kapacít pre koordináciu udržateľnej energetiky.
viac
07.08.2023
Pre tento rok sme minuli všetko, čo dokáže planéta prirodzene doplniť
Deň preťaženia Zeme je dátum, kedy dopyt a spotreba prírodných zdrojov ľudstva prevyšuje schopnosť Zeme ich dodávať alebo reprodukovať za rok. Tento deň nastal 2. augusta, teda už týždeň žijeme na našej planéte na ekologický dlh.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %