Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
03.07.2023 09:30

Dunaj vyplaví každý deň do Čierneho mora viac ako štyri tony plastov


Ilustračná snímka: (tasr).


Rieka Dunaj vyplaví každý deň do Čierneho mora viac ako štyri tony plastov. Už niekoľko rokov je v Dunaji viac plastov ako ikier a množstvo plastov stále stúpa. Na sociálnej sieti o tom informovalo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.


"V poslednom výskume Viedenskej univerzity vedci zistili, že sa v rieke denne zachytí až 4,2 tony mikroplastov, ktoré majú vplyv na celý ekosystém a ľudské zdravie, pretože až 75 percent svetovej populácie konzumuje a prijíma proteíny z vodných živočíchov, čo môže v konečnom dôsledku viesť k viacerým zdravotným ťažkostiam," uviedol rezort.

Väčšina plastov je ťažia ako voda, a preto sa usádzajú na dne rieky. Plast následne zachytáva všetky nečistoty a vznik nových mikroplastov slúži ako potrava pre ryby a iné živočíchy. Tie neskôr končia v potrave ľudí, vysvetlil nemecký profesor Andreas Fath, ktorý vlani plával v Dunaji. Chcel tým upozorniť na čistotu Dunaja.

Projekt Plastic Free Danube zverejnil v roku 2021 vo svojom záverečnom stanovisku výsledky o tom, čo je príčinou znečistenia rieky Dunaj na úseku Viedeň a vodná elektráreň v Gabčíkove. Vedci vytriedili a analyzovali plast z viac ako 2000 kilogramov odpadu. Výsledky podľa MŽP ukázali, že množstvo plastového odpadu sa skladalo zo sanitárneho odpadu, plastového odpadu z domácností, voľnočasových aktív na vode (plavba loďou), stavebného odpadu (penový plast) či PET fliaš z nápojových obalov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.12.2020
Rezort pôdohospodárstva urobí maximum pre odstránenie PCB látok
Problematika úniku škodlivých polychlórovaných bifenylov (PCB) na Zemplíne bola podľa rezortu pôdohospodárstva viac ako tridsať rokov po ukončení ich výroby prehliadaná a neriešená. Poslanci preto prijali uznesenie, ktoré obsahuje osem bodov na riešenie tejto závažnej environmentálnej záťaže.
viac
28.05.2021
Kvalita podzemných zdrojov pitnej vody nie je kontorlovaná dostatočne
Nedostatočná kontrola kvality podzemných zdrojov pitnej vody ohrozuje zdravie obyvateľov. Štátne orgány v pôsobnosti rezortu životného prostredia, zodpovedné za monitoring kvality vodných zdrojov, nemajú dostatočné a presné informácie.
viac
27.01.2023
Ako je znečistené ovzdušie škôl? Na niektorých práve prebiehajú merania
Aká je miera znečistenia ovzdušia v okolí škôl? To sa aktuálne snaží zistiť 42 škôl na Slovensku prostredníctvom Projektu LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia (ďalej len „Populair“), ktorý realizuje Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.
viac
04.07.2023
V Dunaji je už niekoľko rokov viac plastov ako ikier
Už niekoľko rokov nájdeme v Dunaji viac plastov ako ikier a množstvo plastov stále stúpa. Ako informovalo Ministerstvo životného prostredia SR na sociálnej sieti, denne vyplaví Dunaj do Čierneho mora viac ako štyri tony plastov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %