Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
31.03.2023 09:30

Dudinčania vlani vyzbierali 645 ton bioodpadu, viac ako v roku 2021


Ilustračná snímka: (tasr).


V Dudinciach v Krupinskom okrese v roku 2021 vyzbierali spolu 614 ton biologicky rozložiteľného odpadu, o rok neskôr to bolo 645 ton. Potvrdil to primátor mesta Dušan Strieborný.


Priblížil, že každá domácnosť v rodinnom dome má vlastnú zbernú hnedú nádobu. "Vývoz zabezpečujeme spoločnosťou Združenie Hont, ktorej sme spoločníkom," spresnil. Ako dodal, pri rodinných domoch sú 120-litrové nádoby a pri bytových domoch 240-litrové.

Podľa jeho slov bioodpad spracúvajú vo svojej kompostárni, ktorú prevádzkuje spoločnosť Mestský podnik Dudince piaty rok. "Robíme to aj pre okolité obce Terany, Hontianske Moravce, Súdovce, Sudince a Hontianske Tesáre," vymenoval.

Primátor tvrdí, že triedeniu takéhoto odpadu venuje mesto pozornosť. Pravidelne raz za pol roka vydávajú informačnú brožúru pre občanov. "V tejto téme intenzívne spolupracujeme aj so Spojenou školou Dudince, ktorá zabezpečuje environmentálnu výchovu v rámci vyučovacieho procesu a aj mimoškolskými aktivitami," podotkol. Doplnil, že sa zapájajú do upratovania mesta v rámci Dňa Zeme alebo aj do podujatia Daruj deň svojmu mestu.

Dudinčania majú v tomto roku novú výšku poplatku za komunálny odpad. Poplatok na obyvateľa a rok je vo výške 40 eur. Je to nárast o 13 eur, dovtedy platili poplatok 27 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2020
Hádanka: Ako to dopadne s biologicky rozložiteľnými odpadmi?
Aj keď prijatím zákona o odpadoch v roku 2015 (a s istou benevolenciou aj jeho nasledujúcich noviel) sa riešenie triedenia komunálneho odpadu výrazne posunulo vpred, bližšie k percentám štátov západnej Európy, štatistici nezaznamenali podobný posun v prípade zberu biologicky rozložiteľného odpadu.
viac
16.06.2021
Žilina rozdala kompostéry aj štartovacie balíčky na kuchynský bioodpad
Žilinčania v bytových domoch a panelákoch môžu umiestniť vytriedený kuchynský bioodpad do 100 špeciálnych kontajnerov. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka vyzbierali obyvatelia od rozmiestnenia kontajnerov na začiatku tohto roka približne 225 ton kuchynského bioodpadu.
viac
26.07.2021
Triedenie kuchynského odpadu odštartovalo v Brezovej pod Bradlom
Menej skládkovaného odpadu, splnenie legislatívnych požiadaviek a efektívnejšie využívanie bioodpadu ako suroviny. To sú dôvody, pre ktoré triedenie kuchynských odpadov z domácností odštartovalo aj v Brezovej pod Bradlom.
viac
03.04.2023
Občania vlani vyzbierali 2680 ton bioodpadu, v roku 2021 viac
Mesto Banská Bystrica za minulý rok eviduje mierny pokles vyzbieraného biologicky rozložiteľného odpadu z domácností rodinných domov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %