Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
11.11.2023 04:05

Drienovo uprostred Krupinskej planiny vymiera, oživiť by ho mohli turisti


Snímka zdroj: Banská Bystrica - Zoznam OK


Počet obyvateľov Drienova, jednej z najmenších obcí v okrese Krupina, klesol prvý raz v tomto roku pod 100. Obec s bohatou históriou leží v kopcoch uprostred Krupinskej planiny.


 Drienovo čaká tak,  ako mnoho podobných na Slovensku,  postupná premena na dedinu, v ktorej bude pobývať viac chalupárov ako stálych obyvateľov.         

"Z 98 obyvateľov tvoria dnes asi tretinu seniori, takže stálych obyvateľov môže byť o niekoľko rokov ešte menej," hovorí starostka Mária Lukáčová. Je jednou z mála mladých ľudí, ktorí aktuálne v obci žijú. "Dnes ešte prevažujú v obci stáli obyvatelia nad tými, ktorí sem chodia na chalupy, o niekoľko rokov sa to však zrejme zmení," poznamenala. Podľa nej samosprávu v budúcnosti môže čakať spojenie s inou obcou či obcami.         

Dedinka podľa nej už nemá možnosti na rozvoj. Jedinou oblasťou, ktorá by mohla obec ešte udržať v centre pozornosti, je turistický ruch. "Samospráva vlastní turistickú ubytovňu pri rybníku, ktorú by sme chceli podľa možnosti obnoviť a naďalej prevádzkovať," hovorí. Z dediny vedie totiž jedna z turistických trás na neďaleký hrad Čabraď, ktorý je najmä v lete lákavým cieľom turistov. Okolité lesy navyše ponúkajú bohaté možnosti na hubárčenie.         

V samotnej obci je hrob národného buditeľa Jána Rotaridesa, zaujímavá je aj evanjelická fara z 19. storočia a stará sýpka pri obecnom úrade. Neďaleko stojí tiež kultúrny dom, vymaľovaný krátko po roku 2000, keď sa tam konali tzv. lúčne sympóziá. Dnes objekt chátra a na jeho obnovu sú potrebné cudzie zdroje. Z vlastných tento rok obec aspoň čiastočne obnovila dom smútku, kde vymenili okná a dvere.         

Ako sa píše na stránke obce, prvá písomná zmienka o nej pochádza z roku 1256, keď sa spomína ako Drino. V roku 1828 mala už ako Drienovo 103 domov a 618 obyvateľov, ktorí sa zaoberali prevažne poľnohospodárstvom a vinohradníctvom.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.07.2016
Do Ružomberka láka turistov 16 pútačov
Ružomberská mestská samospráva spustila na začiatku letných prázdnin špecifickú reklamnú kampaň. Šestnásť pútačov, rozmiestnených po rôznych kútoch Liptova, má prilákať návštevníkov počas letnej sezóny. Iniciatíva radnice ukazuje hlavné ťaháky cestovného ruchu v meste.
viac
21.07.2016
Liptáci sa pokúsia prekonať rekord v klobúkovom tanci
Najväčší liptovský festival zábavy, dobrého jedla a zážitkov štartuje pod názvom Liptov Fest už najbližšiu sobotu 23. 7. 2016 v Liptovskom Mikuláši.
viac
17.10.2016
Slovenské veľhory lákajú turistov aj mimo letnej a zimnej sezóny
Ako informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Andrea Žigová, v mimosezónnom období sa oplatí v slovenských veľhorách aj ubytovať, pretože jednotlivé ubytovacie zariadenia ponúkajú rôzne jesenné pobytové balíčky.
viac
26.08.2020
Koniec prázdnin bude patriť očiste prírody
Posledné prázdninové dni budú na Slovensku a v Česku patriť očiste prírody, vyzýva na to aj iniciatíva #niesomprasa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %