Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
05.09.2016 04:32

Dovolenka na Slovensku je tento rok dobrý nápad


Turisti, Malá Fatra. Snímka zdroj: (sacr).


Počet návštevníkov na Slovensku stále rastie. Za prvý polrok využilo služby slovenských ubytovacích zariadení takmer 2,3 milióna návštevníkov, čo je o 18,9 % viac ako za rovnaké obdobie minulého roku.


Podľa Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) rástol tak počet domácich návštevníkov, ktorý sa v porovnaní s minulým rokom zvýšil o  223 453 (+ 19,2 %), ako aj zahraničných návštevníkov, ktorých k nám prišlo o 136 133 viac (+ 18,5 %).

„Tieto výsledky ovplyvnilo niekoľko faktorov, ako napríklad rast kvality a konkurencieschopnosti ponúkaných produktov, geopolitický vývoj v Európe a zvyšovanie poznateľnosti značky Slovensko prostredníctvom organizovania významných medzinárodných podujatí, medzi ktorými bol napr. Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní v Jasnej, ME v krasokorčuľovaní v Bratislave, či v neposlednom rade slovenské predsedníctvo v Rade EÚ. Slovenská agentúra pre cestovný ruch sa snaží prostredníctvom svojich marketingových aktivít neustále systémovo informovať potenciálnych návštevníkov o ponuke dovolenkových možností a atraktivít cestovného ruchu na Slovensku. Zahraničným aj domácim návštevníkom tak prinášame neustálu inšpiráciu na opätovné návštevy Slovenska," komentoval polročné výsledky generálny riaditeľ SACR Igor Donoval.

Počet prenocovaní za prvý polrok medziročne stúpol o 17,2 %, čo predstavuje vyše 6 miliónov prenocovaní, pričom takmer 4 milióny z nich mali na svedomí domáci návštevníci.

Rastú okolité krajiny aj vzdialené trhy

Približne 84 % zahraničných hostí pricestovalo zo zdrojových trhov cestovného ruchu Slovenska. Najviac návštevníkov prišlo z Českej republiky, Poľska, Nemecka, Maďarska a Rakúska. Narástli aj počty návštevníkov zo Škandinávie, Pobaltských krajín, Holandska, Španielska, USA, Číny, Indie, Izraela, Japonska či z Južnej Kórey. Najvýraznejšie pribudli hostia z Českej republiky (+ 43 865), Maďarska (+ 12 775), Nemecka (+ 9 930), Poľska (+ 9 494) a zo Spojeného kráľovstva (+ 5 851). Pozitívny vývoj SACR zaznamenala aj z pohľadu sekundárnych trhov, ktoré predstavujú vysoký potenciál smerom do budúcna. Najprogresívnejší nárast zaznamenali návštevníci zo Španielska (+ 55,5 %), Číny (+ 41,5 %) a Izraela (+ 40,4 %). „Zatiaľ ide o veľmi úspešný vývoj a je na sektore cestovného ruchu, aby práve teraz ukázal výnimočnosť Slovenska a zároveň prezentoval kvalitné služby pre návštevníkov našej krajiny. Predbežne sa potvrdzujú aj naše odhady o dosiahnutí 10-percentného medziročného rastu návštevnosti“, hovorí Igor Donoval.

Letná sezóna

Doterajší vývoj návštevnosti Slovenska za prvé dva kvartály roka naznačuje predpoklad úspešnej hlavnej turistickej sezóny. Aj vzhľadom k aktuálnej geopolitickej situácii vo svete uprednostňuje dovolenku na Slovensku nielen viac domácich, ale aj zahraničných hostí. Hotelieri v najnavštevovanejších turistických strediskách, ako aj rôzne ubytovacie portály informujú o vysokom záujme o pobyty počas celého leta. Ich slová potvrdzuje aj nárast návštevnosti národného portálu cestovného ruchu www.slovakia.travel. Informácie o novinkách, zaujímavých atrakciách, podujatiach, relaxe či aktívnej dovolenke si od začiatku júna do konca augusta vyhľadávalo na portáli 1 092 506 návštevníkov, čo predstavuje medziročný nárast 15,4 %. „Súčasný vývoj návštevnosti, ako aj stále rastúci záujem o informácie týkajúce sa ponuky cestovného ruchu naznačujú, že letná sezóna v roku 2016 bude patriť k najlepším v histórii Slovenska,“ skonštatoval Igor Donoval, generálny riaditeľ SACR.

 

Autor: (ts - sacr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2016
Bojnice majú z turizmu asi 330 000 eur, do rozvoja dávajú len dve percentá
Sumu vo výške asi 330 000 eur za rok prináša každoročne do rozpočtu kúpeľného mesta Bojnice cestovný ruch. Do rozvoja turizmu v súčasnosti investuje samospráva dve až tri percentá z tejto sumy, v budúcnosti by to malo byť zaužívaná tretina až štvrtina.
viac
29.11.2016
Košický kraj je skokanom roka v návštevnosti
Košický kraj sa stal skokanom roka v návštevnosti. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky (ŠÚ SR).
viac
15.09.2017
Návštevnosť Trenčianskeho kraja rastie
Záujem o Trenčiansky kraj z roka na rok stúpa. Potvrdzujú to štatistické údaje a porovnania návštevnosti z predchádzajúcich rokov. Rozlohou síce malý, ale turistickým potenciálom veľký Trenčiansky kraj navštívilo v prvom polroku 2017 o 19 % viac turistov ako v rovnakom období minulého roku. 
viac
10.06.2021
ZMOS podpísal memorandum so SLOVAKIA TRAVEL
Súčasťou 12. rokovania Predsedníctva ZMOS bol aj podpis memoranda medzi ZMOS a SLOVAKIA TRAVEL.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %