Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.09.2017 09:22

Dobrovoľníci čistili v Poloninách vodné toky i turistický chodník


Na snímke je Zbojský potok v NP Poloniny.


Študenti z Výskumného ústavu vysokohorskej biológie Žilinskej univerzity navštívili tento týždeň viaceré lokality Národného parku (NP) Poloniny za účelom dobrovoľníckych prác, ale aj spoznávania tohto územia. Zbierali odpadky, vyčistili turistický chodník a popritom sa aj vzdelávali.


Ako informoval riaditeľ Správy NP Poloniny Mário Perinaj, 15 študentov prišlo do oblasti v okrese Snina dobrovoľne a z vlastnej iniciatívy. "V intraviláne obce Nová Sedlica vyčistili vodný tok od odpadkov, ktoré tam nepatria. Rovnako tak urobili aj v susednej obci Zboj," uviedol s tým, že odpad roztriedili do zberných nádob. Ďalšou z aktivít bolo čistenie turistického chodníka smerujúceho na Riabu skalu v katastri Zboja.       

"Niektorí zo študentov pomohli Správe NP pri roznášaní dubových stĺpov, ktoré slúžia na označovanie chránených území, takže tie staré sme vymenili za nové, tiež textové tabuľky s názvami Národnej prírodnej rezervácie, konkrétne išlo o Pľašu a Riabu skalu," vymenoval. Súčasťou týždňovej akcie je aj exkurzia v území či prednáška o súčasnom stave ochrany prírody na Slovensku. V podobných aktivitách by Správa NP rada pokračovala aj v budúcnosti v iných lokalitách národného parku.       

"Hlavnou myšlienkou celej akcie je nielen poukazovať na ľudí, ktorí prírodu poškodzujú alebo sa v nej správajú zle, ale aj na tých, ktorí priamo pomáhajú životnému prostrediu svojím konaním," vysvetlil Perinaj. Podľa jeho slov výhodou dobrovoľníckej činnosti vo vzťahu k miestnemu obyvateľstvu vo všeobecnosti je aj to, že pôsobí výchovne. "Uvedomí si totiž, že odpad vo vodnom toku nepochádza od nikoho iného ako od ľudí," spomenul.       

Za pozitívnu považuje riaditeľ aj spoluprácu Správy NP a miestnej samosprávy. "Vďaka patrí aj starostom, ktorí umožnili uložiť odpad do zberných nádob. Informovali tiež obyvateľov o tom, aby dobrovoľníkov pustili k niektorým častiam vodného toku, ak boli napr. oplotené alebo bolo potrebné k nim prejsť cez súkromný pozemok," uzavrel.       

NP Poloniny s rozlohou približne 29 800 hektárov tvorí spolu s priľahlým chráneným územím Poľska a Ukrajiny prvú trilaterálnu biosférickú rezerváciu na svete a aktuálne druhú najväčšiu. Jeho súčasťou sú prírodné lokality zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Raritou v Poloninách je napr. prítomnosť zubra hrivnatého vo voľnej prírode. Územie sa pýši tiež unikátnou bohatou drevenou architektúrou, predovšetkým cerkvami zo 17. a 18. storočia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.06.2017
Aj vy môžete prispieť k sláve Pustého hradu
Pustý hrad je jedna z našich najdôležitejších pamiatok. Ročne ho navštívia tisíce turistov. Aj vy môžete prispieť k jeho sláve.
viac
23.01.2018
Národný park Poloniny navštevuje stále viac turistov
Národný park (NP) Poloniny na východe Slovenska navštevuje stále viac turistov. V území však pre nich chýbajú služby. Uviedol to riaditeľ Správy NP Poloniny Mário Perinaj.
viac
12.11.2018
Správa Národného parku Poloniny realizuje ďalší cezhraničný projekt
Správa Národného parku Poloniny, ktorá má vo svojej pôsobnosti najvýchodnejšie slovenské chránené územie rozprestierajúce sa v slovensko-poľsko-ukrajinskom trojhraničí, pokračuje v spolupráci s poľským Bieščadským národným parkom.
viac
28.09.2020
Dobrovoľníci vyčistili okolie rieky Parná od nahromadeného odpadu
Posunúť Slovensko k ekologickej zodpovednosti, bezodpadovosti a udržateľnému spôsobu života bolo cieľom aktivity Zaži čisté rieky, v rámci ktorej sa aktivisti na celom Slovensku zamerali na vodné toky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %