Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.11.2019 10:10

Dobrovoľní hasiči z Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja majú nové vozidlá


Snímka zdroj: TSK


Dobrovoľní hasiči z obcí v Trenčianskom a Nitrianskom kraji môžu pri svojich zásahoch využívať nové vozidlá Iveco Daily. Do užívania im ich odovzdalo Ministerstvo vnútra SR v utorok.


Techniku na zásahy pri povodniach či nehodách môžu po novom využívať dobrovoľné hasičské zbory (DHZ) v Práznovciach, Veľkých Ripňanoch, Kovarciach a Solčanoch v okrese Topoľčany, Partizánskom, Skačanoch a Kolačne v okrese Partizánske. Autá v utorok dostanú i Zemianske Podhradie, Nová Bošáca, Bošáca-Zabudišová, Trenčianske Bohuslavice, Beckov a Stará Turá v okrese Nové Mesto nad Váhom.

Dobrovoľní hasiči posilnili techniku i v Prievidzskom okrese. Nové vozidlá smerovali do Tužiny, Nitrianskeho Pravna, Nedožier-Brezian, Handlovej-Morovna a Diviak nad Nitricou-Mačova.       

"Na nové vozidlo Iveco Daily sme čakali asi polroka. Nahradí nám naše staré opotrebované vozidlo a pomôže nám pri rýchlych zásahoch. Nové auto nahradí Volkswagen Passat a bude slúžiť na prvotné zásahy, pri dopravných nehodách a ľahkých zásahoch pri požiaroch," priblížil veliteľ DHZ Nitrianske Pravno Miroslav Leitman.       

Myšlienka podpory DHZ na Slovensku vznikla ešte v roku 2008, pripomenula ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD), ktorá bola odovzdať nové vozidlá hasičom v Prievidzskom okrese. "Od roku 2013 sú každoročne dobrovoľní hasiči podporení aspoň na čiastočnú úhradu nákladov, ktoré súvisia s dobrovoľným hasičstvom. Po Slovensku sme rozdali viac ako 1000 prvozásahových vozidiel Iveco Daily, ešte približne 600 darujeme mestám a obciam. Rozdali sme tiež približne 1750 protipovodňových vozíkov. V neposlednom rade hasičom posielame eurá na to, aby si vedeli zrekonštruovať hasičské zbrojnice a pracovali tak v solídnych podmienkach," zhrnula Saková.       

Rezort vnútra si podľa nej uvedomuje a ctí činnosť dobrovoľných hasičov, pretože čas, ktorý mohli venovať rodinám a blízkym, venujú dobrovoľnému hasičstvu a veľakrát sú pri svojich spoluobčanoch rýchlejšie ako profesionáli.       

Nové vozidlá sú vybavené štandardným vybavením, určené sú predovšetkým na odstraňovanie následkov povodní a na hasenie pri vzniku požiaru, výbavu majú aj na technické zásahy pri dopravných nehodách, keby pomáhali profesionálom, dodala šéfka rezortu vnútra.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.09.2018
D.Saková:Obce majú dostať peniaze na obnovu požiarnych zbrojníc do konca októbra
O dotácie na rekonštrukciu či výstavbu požiarnych zbrojníc požiadalo 794 žiadateľov. Prezídium Hasičského a záchranného zboru žiadosti preverovalo a všetky obce, ktoré splnili formálne náležitosti výzvy, by mali mať peniaze na svojich účtoch do konca októbra.
viac
22.07.2019
Nové vozidlá Iveco Daily si v stredu prevzalo 13 obcí Trnavského kraja
Na slávnostnom odovzdávaní, ktoré sa uskutočnilo za prítomnosti ministerky vnútra SR Denisy Sakovej, prezidenta Hasičského a záchranného zboru Alexandra Nejedlého a generálneho sekretára Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR Vendelína Horvátha,
viac
08.09.2020
Dobrovoľní hasiči v Košickom kraji dostali nové vozidlá
Nové autá Iveco Daily dostali obec Štós, Košická Belá, Rákoš, Trhovište, Jasov, Rejdová, Prakovce, Švedlár, Dobšiná a Borša.
viac
24.10.2020
Staromestskí dobrovoľní hasiči majú konečne funkčné garáže
Staromestskí dobrovoľní hasiči budú môcť zasahovať počas celého roka. Mestská časť upravila garáže Dobrovoľného hasičského zboru obce Bratislava-Staré Mesto (DHZO) tak, aby ich hasiči mohli využívať aj v zimných mesiacoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %