Pondelok 20.05.2024
Dnes má meniny 
Bernard
°C
28.04.2019 09:55

Do údržby a prevádzky troch fontán investuje mesto asi 10-tis. eur


Ilustračná snímka, zdroj: Turistika.cz


Hĺbkové čistenie, nátery a bežná údržba predchádzali spusteniu troch funkčných fontán v Považskej Bystrici. Mesto začalo s ich prípravou na novú sezónu v polovici apríla, jednu z nich, pred mestským úradom, už spustili do prevádzky.


Ako informovala hovorkyňa mesta Považská Bystrica Iveta Pagáč Kováčiková, do údržby fontán vrátane nákladov na vodu, ktorá je potrebná na ich prevádzku, mesto investuje ročne okolo 10.000 eur. Údržba fontán spočíva v kompletnom hĺbkovom vyčistení, keďže vplyvom vody a vlhkosti sa tu každoročne tvoria nánosy vodného kameňa. Ďalšie povrchové úpravy spočívajú najmä v novom nátere.

„Fontánu pred mestským úradom už radnica spustila, vykonávala sa na nej len bežná údržba. Do budúcej sezóny by ju však mesto chcelo zrekonštruovať, nakoľko tu sú problémy so starými rozvodmi a zanesenými tryskami. V potrubí tiež klesá tlak, a preto je problém vyhnať do výšky väčší stĺpec vody. Fontána tak už nefunguje celkom podľa našich predstáv a začína byť problematické udržiavať ju v plnohodnotnom funkčnom režime,“ priblížila Pagáč Kováčiková.       

Fontána v centrálnej mestskej zóne pred kinom Mier si podľa hovorkyne vyžiadala menšie opravy reštaurátorského charakteru na súsoší holubíc. Tieto práce sa riešia v rámci reklamácie a nevyžadujú si zo strany mesta žiadne finančné náklady. Po dokončení reštaurátorských prác bude fontána vyčistená, jej spustenie je predbežne naplánované na 1. mája.       

„Na fontáne pred okresným úradom sa tiež každoročne opravuje obklad z vonkajšej strany fontány, ktorý ničia parkujúce vozidlá. Mesto tu bude musieť osadiť zábrany, ktoré budú fontánu chrániť. Taktiež parkujúce vozidlá bránia vstupu do šachty, aj tento problém budú kompetentní pracovníci riešiť,“ doplnila hovorkyňa s tým, že voda vo všetkých troch fontánach je chemicky upravovaná a nie je určená ani na kúpanie, ani na pitie.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.11.2018
Dve najlepšie župné stredné školy v systéme duálneho vzdelávania hodnotili prvú
Najviac žiakov má v systéme duálneho vzdelávania v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) zapojených Stredná odborná škola strojnícka v Považskej Bystrici. S počtom 217 dualistov je škola druhou najlepšou v rámci celého Slovenska.
viac
27.12.2018
Radnica pripravila dvoje osláv Silvestra - pre deti i dospelých
Po pozitívnych ohlasoch z minulého roka pripravila považskobystrická samospráva aj tento rok dvoje silvestrovských osláv. Popoludňajší Detský Silvester na ľade je určený najmä deťom, večerná rozlúčka so starým rokom odštartuje pred radnicou o 21.00 hodine.
viac
29.03.2021
Z krčmy na považskobystrickom zimnom štadióne budú nové šatne pre mládež
V útrobách považskobystrického zimného štadióna vzniknú nové šatne a zmení sa hlavný vchod na štadión. Rekonštrukciu financuje hokejový klub, mesto a prispeli aj sponzori.
viac
15.03.2023
Výťažok z burzy kníh na radnici pomôže mladým autistom
Mladým ľuďom s poruchami autistického spektra venuje považskobystrická radnica výťažok z burzy kníh, ktorú mesto pripravuje na mestskom úrade 29. marca. Informovala o tom Michaela Haladejová z komunikačného oddelenia mestského úradu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %