Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.06.2020 11:30

Do jarného online testovania sa zapojilo vyše 16.100 žiakov


Snímka zdroj: (etest.sk).


V období dištančného vzdelávania, od 6. apríla do 15. júna, mohli všetky základné aj stredné školy využívať 24 druhov e-testov na overovanie vedomostí a zručností žiakov.


Elektronické testy pre žiakov pripravil Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM). V tomto období sa do jarného online testovania zapojilo vyše 16 100 žiakov, ktorí vyriešili 30 570 e-testov, pričom najväčší záujem bol o e-testy z čitateľskej gramotnosti. Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

NÚCEM poskytol v čase dištančného vzdelávania všetkým základným aj stredným školám vstup do systému e-test s ponukou jarných e-testovaní. Školy mohli svojim žiakom zadávať aj na diaľku online testy z čitateľskej, matematickej, prírodovednej, finančnej, štatistickej gramotnosti, ďalej to boli aj testy z matematiky, slovenského jazyka a literatúry a aj z cudzích jazykov – anglického a nemeckého jazyka.

„Učitelia mali možnosť využívať tieto testy na rozvíjanie gramotností žiakov, nie na overovanie a hodnotenie zapamätaných faktov,” uviedla riaditeľka NÚCEM Romana Kanovská. Ako doplnila, testové úlohy boli vhodné na overenie toho, či žiaci dokážu prepájať poznatky z viacerých predmetov, ako vedia analyzovať texty a vyvodzovať súvislosti, overovali tiež, na akej úrovni je logické myslenie žiakov.

NÚCEM vyhodnotil v období jarného e-testovania 4300 e-testov čitateľskej gramotnosti od stredoškolákov. Žiaci 8. ročníka na základných školách vyriešili viac než 3600 e-testov čitateľskej gramotnosti.

Žiaci mali záujem aj o testy z anglického jazyka, pričom tí zo základných škôl vyplnili viac ako 2500 e-testov na úrovni A2. Žiaci stredných škôl vyplnili 2200 testov na úrovni B1. Z údajov NÚCEM vyplýva, že v systéme E-test v jarnom období vyriešili piataci na základných školách vyše 2500 e-testov matematickej gramotnosti, deviataci vyše 1500. Najmenej školy zadávali svojim žiakom test z nemeckého jazyka na úrovni B1 (154 e-testov). Žiaci riešili aj zábavno-vedomostné testy o čokoláde (vyše 1200 e-testov) a o živote ropúch (takmer 1300 e-testov).

Do jarného e-testovania sa zapájali žiaci základných aj stredných škôl všetkých krajov, pričom najviac žiakov sa zapojilo z Prešovského kraja (vyriešili vyše 7700 e-testov), najmenej z Trenčianskeho kraja (takmer  1400 e-testov).

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.05.2020
Do e-testovania sa zapojilo takmer 14 000 žiakov
V čase dištančného vzdelávania počas pandémie nového koronavírusu využilo v apríli a máji ponuku elektronických testovaní takmer 14 000 žiakov základných a stredných škôl na Slovensku.
viac
13.10.2020
BBSK vyzval firmy aby darovali stredoškolákom počítače
Banskobystrický samosprávny kraj zareagoval na prechod stredných škôl na dištančnú výučbu výzvou, ktorú adresoval podnikateľom. Tí môžu darovať počítače študentom, ktorí by inak nemali prístup k online vzdelávaniu.
viac
19.10.2020
Priamy kontakt so študentmi pri dištančnom vzdelávaní chýba
Prechod na dištančné vzdelávanie nebol na viacerých stredných školách (SŠ) problémový. Učiteľom však chýba priamy kontakt so študentmi. Po prvom týždni dištančného vzdelávania sa na tom zhodli viacerí riaditelia SŠ na Slovensku.
viac
12.11.2020
Rezort školstva už odoslal peniaze na digitálne vybavenie škôl
Rezort školstva informuje, že viac ako 6 miliónov eur na digitálnu techniku už odišlo do škôl. Pokiaľ školy peniaze nedostali je potrebné sa obrátiť na zriaďovateľa, prípadne VÚC či okresný úrad.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %