Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
20.05.2019 11:10

Do festivalu Milujem svoje mesto sa zapojí deväť miest Prešovského kraja


Ilustračný výrez plagátu


Mestský festival priateľstva a dobrovoľníckej činnosti Milujem svoje mesto sa v tomto roku rozšíri do celého Prešovského kraja. Nasledujúci týždeň budú stovky dobrovoľníkov upratovať verejné priestranstvá, parky, okolia škôl či športovísk v deviatich mestách regiónu.


TASR o tom informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová.       

Hlavným organizátorom je platforma Kresťania v Prešove. Ambíciou tohto ročníka bolo rozšíriť myšlienku podujatia a zapojiť do aktivít viaceré okresné mestá v spolupráci s PSK. Na výzvu reagovali Prešov, Bardejov, Humenné, Stará Ľubovňa, Sabinov, Svidník, Snina, Vranov nad Topľou a Podolínec. Aktivít by sa malo zúčastniť takmer 4700 dobrovoľníkov.

Cieľom projektu je vybudovať u mladej generácie pozitívny vzťah k svojmu mestu, majetku, prírode a motiváciou vytvárať nezištné hodnoty. „Aktuálne sme oslovili nielen študentov škôl, ale aj podnikateľov, zástupcov neziskových a mimovládnych organizácií, dôchodcov a všetkých ostatných, ktorí chcú priložiť ruku k dielu,“ povedal za organizátorov Gabriel Paľa. Verí, že prekročenie hranice krajského mesta prinesie ešte viditeľnejší efekt pre široký región.       

„Radi sme podporili túto zmysluplnú iniciatívu a pomáhali pri koordinácii a zapojení viacerých  miest. Projekt Milujem svoje mesto – Milujem svoj kraj šíri dobrú energiu, vytvára pozitívny vzťah k miestu, v ktorom žijeme. Navyše úžasne mobilizuje ľudí, ktorým záleží na tom, ako vyzerá ich okolie a rovnako prebúdza ochotu, chuť urobiť viac, než sa očakáva. A to je aj práve jedna z myšlienok dobrovoľníctva a aj posolstvo tejto akcie - urobiť niečo dobré len tak,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.       

Festival vychádza zo skúseností dobrovoľníckej akcie organizovanej v Prešove v roku 2017. Iniciatívy sa vtedy zúčastnilo okolo 1500 dobrovoľníkov, o rok ich počet stúpol na 3300. Cena práce bola v pilotnom ročníku vyčíslená približne na 19.000 eur, vlani takmer na 50.000 eur. Dobrovoľníkmi boli najmä študenti stredných a základných škôl z Prešova.       

Týždeň dobrovoľníckych aktivít sa začne v pondelok (20. 5.), v jednotlivých mestách sa bude konať od pondelka do piatku od 8.30 h do 12.00 h.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2018
Šaľa vyčlenila 10 000 eur na podporu kultúrnych aktivít
Inštitúcie i jednotlivci môžu do 23. februára podávať na Mestský úrad v Šali žiadosti o dotácie, ktoré sú určené na podporu kultúrnych aktivít. V roku 2018 má magistrát na tento účel vyčlenených 10 000 eur.
viac
23.08.2021
B. Štiavnica sa zapája do európskeho projektu Dobrovoľnícke mestá +
Mesto Banská Štiavnica sa zapojilo do medzinárodného projektu Volunteering Cities + (Dobrovoľnícke mestá +) v rámci programu Európskej únie URBACT III.
viac
21.05.2022
PSK podporuje aktivity ZMOS, obáva sa ohrozenia financovania verejných služieb
Prešovský samosprávny kraj (PSK) plne podporuje aktivity Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Stotožňuje sa s obavami z vážneho ohrozenia financovania verejných služieb poskytovaných samosprávami. Pre TASR to uviedla hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.
viac
25.05.2023
V parku bude Festival Zeme, ponúkne rôzne environmentálne aktivity
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) organizuje vo štvrtok (25. 5.) v Banskej Bystrici podujatie Festival Zeme, ktorý sa koná pri príležitosti blížiaceho sa Svetového dňa životného prostredia (5. 6.). Informovala o tom hovorkyňa SAŽP Michaela Pšenáková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %