Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
25.02.2021 02:20

Divadlo sa obnovenou fasádou vrátilo k podobe z 19. storočia


Na snímke obnovená fasáda Divadla Jána Palárika na Divadelnej ulici v Trnave. Snímka zdroj: (tasr).


Po troch mesiacoch prác odkrylo lešenie novú, zmenenú fasádu Divadla Jána Palárika (DJP) v Trnave zo strany Divadelnej ulice. Vrátila sa do podoby, ako ju v roku 1831 pri výstavbe navrhol staviteľ Bernard Grünn.


Stavebné práce si vyžiadali náklad 216 000 eur. V rámci nich bola zrekonštruovaná a obnovená štuková výzdoba v klasicistickom výraze. Po novom boli osadené historické repliky okien a drevených žalúzií.

„Postupovali sme citlivo a v spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom Trnava, pretože ide o najstaršiu divadelnú budovu na Slovensku, ktorá doteraz slúži na tieto účely. Z pohľadu mesta je to dominanta, ktorá sa nachádza priamo na Trojičnom námestí,” uviedol Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom DJP.

Rekonštrukcia fasády zo strany Trojičného námestia bola dokončená v roku 2019. Fasádou stavebné úpravy v trnavskom divadle však nekončia. Obnova bude pokračovať aj v tomto roku. V pláne je komplexná rekonštrukcia zrkadlovej sály a ďalších súčastí divadla. „Na budúci rok plánujeme dokončenie fasády z Divadelnej ulice,” doplnil Viskupič.

Divadlo postavilo v Trnave mesto, na jeho výstavbu prispeli v zbierkach aj Trnavčania. Slávnostné otvorenie sa uskutočnilo 26. decembra 1831. Úvodné predstavenie i predstavenia v ďalších rokoch sa hrali po nemecky, neskôr pribudla maďarčina. Slovenčina zaznela z javiska trnavského divadla až v roku 1869. V roku 1907 pri prestavbe vyzdobili klasicistickú fasádu zo strany námestia v secesno–neobarokovom štýle, v interiéri vznikla reprezentačná zrkadlová sieň, ktorá sa zachovala dodnes.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.02.2017
O vypracovanie projektu obnovy hradieb nemal nikto záujem
Ani jeden záujemca nereagoval na výzvu trnavskej radnice predložiť cenovú ponuku na vypracovanie projektovej dokumentácie obnovy stredovekých hradieb na Hlbokej ulici. Mesto zverejnilo výzvu s uzávierkou 3. februára, odozva však bola nulová.
viac
13.02.2020
Rok slovenského divadla v Divadle Jána Palárika bude venovaný ochotníkom
Divadlo Jána Palárika sa pri príležitosti Roku slovenského divadla rozhodlo vytvoriť nové programové a nadstavbové cykly s cieľom vybudovať stabilný inšpiratívny most medzi ochotníckym a profesionálnym divadelným remeslom.
viac
09.08.2022
Obnova krytej plavárne by mala trvať najviac jeden rok
Najneskôr v auguste 2023 by mala začať slúžiť verejnosti obnovená krytá plaváreň na Materiálovotechnologickej fakulte (MTF) Slovenskej technickej univerzity (STU) v Trnave, ktorej obnovu odštartovali vďaka združeným prostriedkom Fondu na podporu športu, mesta, Trnavského kraja a školy.
viac
28.10.2022
Kraj označí 160 km nových cyklotrás, na ďalších 125 km obnoví značenie
V Trnavskom kraji vzniklo 160 kilometrov (km) novopovolených cykloturistických trás. Zároveň sa obnoví existujúce cykloturistické značenie na 125 kilometroch. Informoval o tom odbor komunikácie Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %