Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
13.02.2020 11:30

Rok slovenského divadla v Divadle Jána Palárika bude venovaný ochotníkom


Divadlo Jána Palárika.


Divadlo Jána Palárika sa pri príležitosti Roku slovenského divadla rozhodlo vytvoriť nové programové a nadstavbové cykly s cieľom vybudovať stabilný inšpiratívny most medzi ochotníckym a profesionálnym divadelným remeslom.


Sieť ochotníckych divadiel na Slovensku patrí medzi najbohatšie v Európe. Prirodzená náklonnosť ľudí k divadelným prejavom, ktorá zahŕňa aj aktívnu účasť v ochotníckych spolkoch, je základom, z ktorého čerpá aj slovenská profesionálna divadelná scéna.

V trnavskom regióne pôsobí množstvo kvalitných ochotníckych súborov, spomeňme napríklad historický úspech ochotníkov zo Zelenča, ktorí dosiahli práve v spolupráci s profesionálnym režisérom Jozefom Bednárikom. Divadlo Jána Palárika je presvedčené, že profesionálna pomoc privádza ochotnícke divadlá k lepším výsledkom a zároveň, že pre profesionálnych divadelníkov je dôležité a inšpiratívne spoznať prácu ochotníkov. „Som veľmi rád, že župné divadlo vytvorilo, pri príležitosti Roka slovenského divadla, program na systémovú podporu ochotníkov. Chceme totiž ešte intenzívnejšie prepájať profesionálne a ochotnícke divadlo,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Od roku 2018 DJP s podporou svojho zriaďovateľa, Trnavského samosprávneho kraja, a v spolupráci s Trnavským osvetovým strediskom, podporuje ochotnícke divadlá v trnavskom kraji viacerými formami. Jedným z cieľov tohto dlhodobého projektu je prispieť k tomu, aby ochotníci z trnavského kraja pravidelne obsadzovali popredné priečky v celoslovenských postupových prehliadkach a reprezentovali tak tradíciu regionálneho ochotníckeho divadla v trnavskom kraji. Preto sa Divadlo Jána Palárika práve pri príležitosti Roku slovenského divadla rozhodlo vytvoriť nové programové a nadstavbové cykly s cieľom vybudovať stabilný inšpiratívny most medzi ochotníckym a profesionálnym divadelným remeslom.

„Venovať sa ochotníckemu divadlu znamená obetovať mu svoj voľný čas - a niekedy vyslovene všetok. Jediná motivácia ochotníckych divadelníkov je čistá láska k divadlu a radosť z tvorby. A to je to, na čo my, profesionáli, vo víre našich "pracovných povinností" často zabúdame. Okrem lásky k divadlu na ochotníkoch obdivujeme aj slobodu a odvahu skúšať nové netradičné žánre. Slovenskí ochotníci častokrát prišli s inovatívnymi divadelnými formami v časoch, keď o nich profesionálne divadlá ani neslýchali. Stačí spomenúť trnavské Divadlo Disk alebo Pôtoň z Bátoviec. Ak máme v roku 2020 oslavovať slovenské divadlo, nemôžeme zabudnúť na jeho korene. Práve naopak. Chceme túto príležitosť využiť na to, aby sme sa stali podporou a záštitou ochotníckych divadelných súborov v trnavskom kraji, aby sme sa podieľali na ich zveľaďovaní a boli pre nich partnerom, na ktorého sa vždy môžu obrátiť. Veď "slovenské divadlo" sme my všetci,“ zdôraznila myšlienku dramaturgička Divadla Jána Palárika, Lucia Mihálová.

Autor: (DJP v Trnave)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.07.2020
Primátor P. Bročka nechce dotovať krajské inštitúcie zníženými daňami
Primátor Trnavy Peter Bročka nevidí žiadny dôvod, aby mesto naďalej dotovalo kultúrne i zdravotnícke inštitúcie iných zriaďovateľov formou zníženej dane z nehnuteľnosti.
viac
19.08.2020
Expresná linka spojí Dunajskú Stredu s Bratislavou za 50 minút
Trnavský samosprávny kraj 2. septembra 2020 spustí novú expresnú autobusovú linku medzi Dunajskou Stredou a Bratislavou. Župa tak ponúka ľuďom pohodlnejšiu, rýchlejšiu a ekologickejšiu alternatívu k osobnej automobilovej doprave.
viac
03.11.2020
Začalo sa hlasovanie o projektoch participatívneho rozpočtu Trnavského kraja
Od 2. až do 15. novembra sa v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) koná hlasovanie o podpore projektov z participatívneho rozpočtu (PR). V rámci jeho druhého ročníka obyvatelia môžu hlasovať online za najmenej tri spomedzi 105 projektov.
viac
25.02.2021
Divadlo sa obnovenou fasádou vrátilo k podobe z 19. storočia
Po troch mesiacoch prác odkrylo lešenie novú, zmenenú fasádu Divadla Jána Palárika (DJP) v Trnave zo strany Divadelnej ulice. Vrátila sa do podoby, ako ju v roku 1831 pri výstavbe navrhol staviteľ Bernard Grünn.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %