Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.01.2019 09:05

Kraj chce zriadiť profesionálne divadlo pre maďarskú komunitu


Ilustračná snímka, zdroj: Mestské kultúrne stredisko - Komárno


Súťaž na vypracovanie Koncepcie založenia regionálnej divadelnej scény národnostného charakteru v meste Dunajská Streda vypísal Úrad Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).


Nové profesionálne divadlo má obohatiť kultúru maďarskej komunity kraja a poskytnúť priestor na kultúrnu výmenu v regionálnom, celoštátnom a medzištátnom meradle.

V spádovej oblasti Dunajská Streda žije približne 150.000 občanov maďarskej národnosti, pre ktorých sú najbližšie divadelné predstavenia v maďarskom jazyku v mestách Komárno v Nitrianskom kraji a Györ na území Maďarska. Zámer založenia divadelnej scény v Dunajskej Strede vychádza z myšlienky postupného koncepčného budovania kultúrnej infraštruktúry TTSK vo všetkých regiónoch a na vzájomnej inšpirácii a obohacovaní medzi kultúrami. Informuje o tom web krajskej samosprávy. TTSK je nateraz zriaďovateľom jedinej profesionálnej scény v kraji, trnavského Divadla Jána Palárika. Predseda TTSK Jozef Viskupič deklaroval pred časom záujem zriadiť divadelnú scénu nielen pre oblasť južných okresov kraja, ale tiež na Záhorí.       

Výzva na vypracovanie koncepcie je určená fyzickým a právnickým osobám pôsobiacim v oblasti divadelnej kultúry. Musia mať znalosť divadelného prostredia na Slovensku, tiež miestnych pomerov, musia byť informovaní o lokálnom kontexte a mať odborné vzdelanie a prax v oblasti. „Koncepcia v rozsahu maximálne 15 normostrán musí pomenovať základné parametre fungovania regionálnej divadelnej scény minimálne v okruhoch programová skladba a umelecká tvorba, sídlo a technické zázemie a prevádzka a financovanie,“ uvádza sa v požiadavkách TTSK. Termín prihlásenia do súťaže je 30. apríl.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.08.2018
Trnavský župan dáva trestné oznámenie
Trnavský samosprávny kraj, vzhľadom na medializované informácie, preveril situáciu súvisiacu s pôsobením falošného lekára v Dunajskej Strede. Tento človek neprevádzkuje zdravotnícke zariadenie, na ktoré by mu samosprávny kraj, podľa platnej legislatívy, vydal povolenie na prevádzkovanie.
viac
18.01.2019
TTSK usporiada festival stredných škôl v Senici a Dunajskej Strede
Na Žitnom ostrove a na Záhorí sa bude môcť verejnosť oboznámiť s ponukou stredných škôl v Trnavskom kraji v rámci festivalu stredných škôl s názvom Kam na strednú. TASR o tom informoval Patrik Velšic z odboru komunikácie Trnavského samosprávneho kraja.
viac
13.02.2020
Rok slovenského divadla v Divadle Jána Palárika bude venovaný ochotníkom
Divadlo Jána Palárika sa pri príležitosti Roku slovenského divadla rozhodlo vytvoriť nové programové a nadstavbové cykly s cieľom vybudovať stabilný inšpiratívny most medzi ochotníckym a profesionálnym divadelným remeslom.
viac
09.09.2022
Na gymnáziu v Dunajskej Strede sprístupnili zrekonštruovaný športový areál
V priestoroch Gymnázia Ármina Vámbéryho s vyučovacím jazykom maďarským v Dunajskej Strede, ktorého zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj (TTSK), sprístupnili druhú časť zrekonštruovaného vonkajšieho športového areálu gymnázia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %