Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
28.10.2022 01:30

Kraj označí 160 km nových cyklotrás, na ďalších 125 km obnoví značenie


Ilustračná snímka.


V Trnavskom kraji vzniklo 160 kilometrov (km) novopovolených cykloturistických trás. Zároveň sa obnoví existujúce cykloturistické značenie na 125 kilometroch. Informoval o tom odbor komunikácie Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).


Samosprávny kraj na tento účel vyčlenil sumu 95 000 eur. "V rámci prístupu k rozvoju cyklistickej dopravy a turistiky plynulo pokračujeme vo vyznačovaní trás. Aktuálne sme pripravili dva nové balíky úsekov v celkovej dĺžke 285 kilometrov. Časť z nich v rámci medzinárodných cyklotrás prepája Trnavský kraj s Bratislavským, respektíve Nitrianskym. Za predchádzajúcich päť rokov sme označili 616 kilometrov novopovolených trás a obnovili sme značenie na 473 kilometroch úsekov. Cykloturistickú infraštruktúru vylepšujeme aj smerovníkmi, informačnými tabuľami, veľkoplošnými mapami a ďalšími prvkami, akými sú napríklad servisné stojany," uviedla krajská cyklokoordinátorka Silvia Szokolová.

Novopovolené cykloturistické trasy vyznačí krajská samospráva na Žitnom ostrove, kde prepojí medzinárodnú sieť pútnických cyklotrás SacraVelo. Časť trasy v dĺžke 4,4 kilometra medzi Kyselicou a Báčom vybudovala krajská samospráva s pomocou eurofondov. Vyznačená bude aj cezhraničná Cyrilometodská cesta v úseku od Trnavy po hranicu s Nitrianskym krajom.

Obnovou cykloturistického značenia prejde napríklad okružná trasa popri Malom Dunaji s názvom Po stopách vodných mlynov, okruhy okolo Serede a Okoča, ako aj trasy okolo Váhu a Vodnej nádrže Kráľová.

Celému procesu predchádzalo detailné zmapovanie úsekov. "Realizácia značenia je naplánovaná do konca tohto roka. Po jej dokončení aktualizujeme mapy a trasy v textovej i grafickej podobe tak, aby boli dostupné širokej verejnosti. Aj takýmto spôsobom nasmerujeme cyklistov k sakrálnym a technickým pamiatkam," doplnila Szokolová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.01.2019
Ekologický čin roka v Trnavskom kraji možno prihlásiť do konca februára
Aktivity na budovanie environmentálneho povedomia verejnosti a na podporu zachovania biodiverzity podporuje Trnavský samosprávny kraj (TTSK) súťažou Ekologický čin roka. Aj za rok 2018 možno prihlásiť projekty, ktoré majú podiel na skvalitňovaní životného prostredia. Uzávierka je 28. februára.
viac
19.08.2020
Expresná linka spojí Dunajskú Stredu s Bratislavou za 50 minút
Trnavský samosprávny kraj 2. septembra 2020 spustí novú expresnú autobusovú linku medzi Dunajskou Stredou a Bratislavou. Župa tak ponúka ľuďom pohodlnejšiu, rýchlejšiu a ekologickejšiu alternatívu k osobnej automobilovej doprave.
viac
25.02.2021
Divadlo sa obnovenou fasádou vrátilo k podobe z 19. storočia
Po troch mesiacoch prác odkrylo lešenie novú, zmenenú fasádu Divadla Jána Palárika (DJP) v Trnave zo strany Divadelnej ulice. Vrátila sa do podoby, ako ju v roku 1831 pri výstavbe navrhol staviteľ Bernard Grünn.
viac
09.08.2022
Obnova krytej plavárne by mala trvať najviac jeden rok
Najneskôr v auguste 2023 by mala začať slúžiť verejnosti obnovená krytá plaváreň na Materiálovotechnologickej fakulte (MTF) Slovenskej technickej univerzity (STU) v Trnave, ktorej obnovu odštartovali vďaka združeným prostriedkom Fondu na podporu športu, mesta, Trnavského kraja a školy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %