Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.02.2019 10:55

Participatívny rozpočet kraja ľudí zaujal, prišli s podnetnými projektmi


Kalendár stretnutí kordinátorov prvého ročníka krajského participatívneho rozpočtu - ilustračná snímka


Sériu stretnutí s obyvateľmi jednotlivých regiónov Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) majú za sebou koordinátori prvého ročníka krajského participatívneho rozpočtu.


Začali sa v polovici januára v Skalici, nasledovali v mestách Šaštín Stráže, Senica, Piešťany, Hlohovec, Galanta, Sereď, Dunajská Streda, Šamorín, Boleráz a Trnava a končia sa vo štvrtok vo Veľkom Mederi.       

"Bolo ich celkovo 12, záujem je nad naše očakávania," zhodnotila projektová koordinátorka participatívneho rozpočtu Zuzana Kosírová. Najviac ľudí na míting, kde sa mohli dozvedieť podrobnosti o participatívnom rozpočte a mohli predniesť svoje návrhy, prišlo v Piešťanoch. "Tam už majú skúsenosti s mestským participatívnym rozpočtom. Rovnako to je aj v Hlohovci, preto sme aj tam očakávali účasť väčšiu. Bola, naopak, najmenšia," dodala Kosírová. V Trnave štartujú už štvrtý ročník mestského participatívneho rozpočtu práve vo štvrtok, ľudí na stretnutie prišlo porovnateľne s účasťou v Piešťanoch.       

Témy budúcich možných projektov sa týkali všetkých vyhlásených okruhov participatívneho rozpočtu – kultúry, verejného priestranstva, športu, zelene. Ľudia podľa koordinátorky prišli s podnetnými myšlienkami. "Napríklad projekt Deti učia deti by mal byť o školákoch, ktorí na báze dobrovoľníctva chcú doučovať rovesníkov, hlavne zo sociálne nepodnetného prostredia," uviedla koordinátorka participatívneho rozpočtu. Ružindolčania z obce pri Trnave by chceli vysadiť aleju ruží, aby dostáli jej názvu. Ďalší prišli s nápadom zakúpiť včelstvo a inštalovať úle na verejnom mieste, kde by mohli deti sledovať, ako vzniká med, a prípadne sa včelárstvu aj priučiť.       

Projekty je podľa Kosírovej potrebné podať do 22. marca, prejdú kontrolou realizovateľnosti. V okresných mestách sa bude potom konať druhé kolo, kde sa budú prezentovať jednotlivé projekty a deliberatívne fórum im bude prideľovať body. Verejné hlasovanie sa začne 10. mája a realizácia najúspešnejších projektov sa bude môcť začať od júna. Kosírová uviedla, že autori projektov, čo môžu byť fyzické osoby alebo občianske či iné združenia, budú musieť mať súhlas vlastníkov majetku, ak sa rozhodnú realizovať svoj projekt na inom ako majetku TTSK.       

Trnavský samosprávny kraj vyčlenil na úvodný ročník participatívneho rozpočtu 250.000 eur, suma je rozdelená pre jednotlivé okresy podľa počtu obyvateľov. Najväčší dostane 58.000 a najmenší okolo 20.000 eur. Mechanizmus je nastavený tak, aby šancu dostali rovnako projekty obyvateľov väčších miest i malých obcí. TTSK realizuje participatívny rozpočet so združením Utopia.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2018
Zamestnancom sociálnych zariadení v Trnavskom kraji zvýšili mzdy
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vyčlenil od druhého polroka tohto roku na zvýšenie platov zamestnancov zariadení sociálnych služieb sumu vyše milióna eur. Ďalší milión eur uvoľnil ku koncu roka aj na jednorazovú odmenu pre týchto pracovníkov.
viac
16.03.2020
Stredoškoláci z Trnavského kraja majú vlastné participatívne rozpočty
Po podpore občianskych aktivít i dotáciách pre mestá a obce sa Trnavský samosprávny kraj (TTSK) rozhodol spustiť pilotný projekt participatívneho rozpočtu (PR) pre stredné školy.
viac
15.01.2021
Obce a mestá môžu o dotácie požiadať aj cez portál DCOM
Trnavská župa premiérovo umožnila obciam a mestám požiadať o dotácie zo svojho rozpočtu aj prostredníctvom Dátového centra obcí a miest (DCOM). Majú na to čas do 5. februára 2021.
viac
12.09.2022
Kraj pripravil štvrtý ročník participatívneho rozpočtu
Štvrtý ročník participatívneho rozpočtu, ktorého zmyslom je finančne podporiť občianske a komunitné projekty vo všetkých okresoch kraja, spustil Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %