Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
17.01.2022 09:30

Detské ihriská v Trenčíne sú už bezpečnejšie


Snímky zdroj: (MsÚ).


V Trenčíne na detských ihriskách zredukovali herné prvky. Mnohé nespĺňali bezpečnostné kritériá a viaceré z nich ani nebolo možné opraviť tak, aby spĺňali kritériá dnešnej legislatívy. Zároveň však pribudli nové prvky a aj celkom nové ihriská.


V roku 2020 sa v meste uskutočnil passport detských ihrísk. Geodeticky sa zameralo 165 ihrísk aj s popisom herných prvkov, zhodnotením ich stavu a návrhom opatrení.

Množstvo z nich malo 45 – 50 rokov a už nespĺňalo bezpečnostné požiadavky aktuálne platných právnych noriem. Od jesene 2020 do jesene 2021 sme na 165 detských ihriskách odstránili 83 starých, už nevyhovujúcich prvkov, vrátane mobiliáru. „Veľmi často sme sa napríklad venovali hojdačkám, kde sme vymieňali pevné oceľové závesy za reťazové alebo sme pomerne často odstraňovali oceľové herné prvky, pod ktorými bol betónový povrch,“ povedal Ján Cingálek z Mestského hospodárstva a správy lesov.

Naopak, 283 prvkov, vrátane mobiliáru sa opravilo alebo zrenovovalo tak, aby vyhovovali bezpečnostným kritériám.

Na viacerých ihriskách boli umiestnené aj nové herné prvky – napríklad na sídlisku Juh na Halalovke (pri Slameňáku) pribudla lezecká stena a väčšia sieťová hojdačka. Úplne nové veľké detské ihrisko má vnútroblok za Magnusom na Sihoti. Vzniklo v rámci revitalizácie celého tamojšieho verejného priestoru.

Šmýkačky a vodná, či zvuková hra je pre deti od jari minulého roka k dispozícii v átriu pod mestskou vežou v centre mesta. Nové príležitosti na zábavu majú deti aj v Čerešňovom sade v lesoparku Brezina a tiež vo vynovenom vnútrobloku Východná na najväčšom sídlisku Juh.

Radnica pokračuje v obnove ihrísk

V tomto roku pôjdu investície do ihrísk na uliciach Obchodná, Šmidkeho a Západná. Nové detské ihrisko vybudujú vo vnútrobloku Slimáčik (ul. M. Turkovej) na sídlisku Sihoť. Aktuálne sa čaká na výsledok kontroly po ukončení verejného obstarávania. Predpokladaný začiatok prác je na jar.

Na rozhodnutie o poskytnutí eurofondov na revitalizáciu detského ihriska Považská stále radnica čaká. Nasledovať bude verejné obstarávanie.

Kompletná rekonštrukcia čaká aj ihrisko Pádivec – tiež na Sihoti, v najbližších týždňoch mesto predloží žiadosť o poskytnutie nenávratného finančného príspevku. V tomto prípade sa počíta s investíciou okolo 800 tisíc eur.

Obnoviť plánujú aj bývalé ihrisko Opavia neďaleko ZŠ, Dlhé Hony. Tu však ešte nie je ukončený povoľovací proces.

V prípravných procesoch je aj výstavba dopravného ihriska Karpatská a revitalizácia Hviezdoslavovej ulice, v rámci ktorej priamo v centre mesta pribudnú viaceré herné prvky. Pracuje sa aj na príprave revitalizácia Soblahovskej ulice, kde sú navrhnuté aj detské ihriská, športoviská a workout, a tiež je pripravovaná revitalizácia ul. 1 mája, ktorej súčasťou budú aj herné prvky a športovisko.

Postupne chce teda radnica revitalizovať ďalšie verejné plochy, ktorých súčasťou budú aj návrhy nových ihrísk a športovísk pre všetky vekové kategórie tak, aby spĺňali nielen prísne bezpečnostné kritériá, ale aj vysoké požiadavky na estetické, environmentálne, či sociálne aspekty. 

 

DSC_9133-2048x1365.jpg

 

DSC_6713-2048x1365.jpg

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.01.2020
Petržalka obnovila niekoľko detských ihrísk i basketbalové ihrisko
Bratislavská Petržalka obnovila niekoľko detských ihrísk a basketbalové ihrisko. Podarilo sa jej to zapojením sa do vlaňajších projektov, ktoré boli financované z rozpočtu mestskej časti i dotáciami Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). TASR o tom informovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.
viac
12.05.2021
Detva chce s obnovou ciest na Námestí mieru začať koncom mesiaca
Mesto Detva plánuje začať s rekonštrukciou ciest a chodníkov na sídlisku Námestie mieru na konci mája. Uviedol to hovorca mesta Milan Suja.
viac
02.06.2021
Za takmer 900 000 eur obnovia neologickú synagógu v Trenčíne
Židovská náboženská obec v Trenčíne zrekonštruuje z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a zo štátneho rozpočtu neologickú synagógu v Trenčíne.
viac
26.04.2022
BBSK pokračuje v rekonštrukciách ciest
Banskobystrický samosprávny kraj pokračuje aj v tomto roku v rekonštrukciách ciest a mostov, ktoré má vo svojej správe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %