Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
09.07.2022 07:55

Deň rodiny - Rodinné služby Božie v Príbovciach


Ilustračná snímka


V nedeľu, 26. júla 2022, sa evanjelici z Cirkevnom zbore ECAV Príbovce už tradične zišli vo svojom chráme. Cirkevný zbor má v súčasnej dobe 1163 registrovaných veriacich v 14 obciach krásneho a malebného Turca.


Cirkevný zbor tvoria evanjelici z Príboviec, Koštian nad Turcom, Turčianskeho Petra, Trebostova, Trnova, Valče, Beníc, Rakova, Ležiachova, Socoviec, Slovian, Kláštora pod Znievom, Turčianskeho Ďura a Vrícka. Táto nedeľa bola však trochu netradičná.

Po poslednom sčítaní obyvateľov, domov a bytov, konaného v roku 2021, sa v obciach spadajúcich pod CZ Príbovce k evanjelickému náboženstvu prihlásilo až 1420 evanjelikov, čo je v tejto dobe prekvapením ale aj nádejou a výzvou. Cirkevný zbor sa preto rozhodol zorganizovať „Deň rodiny - Rodinné služby Božie“ a pozvať všetkých susedov bez rozdielu viery do chrámu. Po domácnostiach rozniesli letáčik s osobným pozvaním na Nedeľné rodinné služby Božie. Zamerali sa hlavne na novopostavené domy, ktoré v poslednej dobe pribúdajú nielen v Príbovciach ale hlavne v okolitých obciach. Pozvanie platilo aj na popoludňajší program plný hier, pri ktorých sa navzájom spoznávali nielen deti ale aj ich rodičia a starý rodičia. Odvážlivci sa mohli aj zviesť na voze ťahanom koňmi. Nechýbal ani guľáš, koláčiky a malé občerstvenie.

Pozvanie, stráviť nedeľu v Príbovciach, prijal aj Peter Mihoč, biskup Východného dištriktu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku. Biskup pricestoval až z Prešova a stal sa tak vzácnou návštevou. Okrem svojej účasti prítomných potešil aj kázňou Slova Božieho počas Služieb Božích, požehnal aj prítomné deti v chráme. Ako povedal biskup pri svojom príhovore: „Cirkev, ktorá kráča k človeku, nielen čaká na ľudí v chráme je cirkvou, ktorá dokáže aj dnes oslovovať.“

Služby božie liturgoval domáci zborový farár Marek Szabó a farárka Zuzana Szabóová. Hudobným doprovodom a spevom zas v chráme potešili „Múzy tvorivé“, klavír a harfa Lucia Dobošová a spev Michaela Paučeková. Krátky exkurz podala zas Martina Výbošťoková.

V Príbovciach tak strávili príjemné a určite aj užitočné popoludnie.

Autor: Ľubomír Žila


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2019
Zborový výlet CZ ECAV Príbovce
Cirkevný zbor Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Príbovce zorganizoval 6. novembra 2019 pre svojich členov zborový výlet do Kremnice. Cieľom ich cesty bola putovná výstava „Biblia na cestách“ inštalovaná v týchto dňoch v Mestskom kultúrnom stredisku v Kremnici.
viac
01.02.2020
Ekumenický týždeň modlitieb za jednotu kresťanov
Aj evanjelici z CZ ECAV Príbovce podporili svojou účasťou „Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov“. Pojem ekuména - „spoločný dom“ - nie je v Príbovciach neznámy pojem.
viac
14.08.2020
Zber bioodpadu by mali hornonitrianske samosprávy zvládnuť na zhruba 50 percent
Novú povinnosť v podobe zberu kuchynského bioodpadu by mali od začiatku budúceho roka zvládnuť hornonitrianske samosprávy na menej ako 50 percent.
viac
15.07.2021
Rodinné poradne pre rodiny a jednotlivcov
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR pripravuje národný projekt „Rodinné poradne – poradensko-psychologické služby pre jednotlivcov, páry a rodiny“.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %