Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
08.07.2018 11:05

DEŇ KROJA - nezabudnuteľný zážitok pre celé Slovensko


Logo - pozvánka


Pozývame vás na výnimočný Deň kroja, ktorý sa uskutoční 8. septembra 2018 (sobota) o 15.00 hod. na Námestí SNP v Banskej Bystrici.


Výnimočný deň, ktorý pripravujeme v spolupráci s významnými inštitúciami, ako aj s predstaviteľmi Lúčnice a ďalších významných slovenských folklórnych súborov, začne novodobú kapitolu Slovenska, vďaka ktorej ukážeme, aké je dôležité zachovávať zvyky a tradície, a tým napĺňať hodnoty predchádzajúcich generácií a zároveň ich preniesť na mladú generáciu, aby ona pokračovala v ich zachovávaní.

Veríme, že DEŇ KROJA bude nezabudnuteľným zážitkom pre celé Slovensko.

Bude pre nás veľkou cťou, vážené pani primátorky a starostky, vážení páni primátori a starostovia, ak sa tohto výnimočného dňa zúčastnite spoločne s obyvateľmi vášho mesta, obce, ako aj s ďalšími, ktorí sa budú chcieť tejto akcie zúčastniť v krojoch.

Základom tohto podujatia je snaha, aby sme ukázali naše tradície, pestrú rôznorodosť zvyklostí našich miest a obcí, umenia a krásy krojov, aby sme si aj takto uctili pamiatku ľudí, ktorí sa zaslúžili o vznik slovenských folklórnych súborov a tých, ktorí v nich dlhé roky pôsobili. Zvlášť, aby sme si pripomenuli pamiatku profesora Štefana Nosáľa, zakladateľa Lúčnice.

Folklór sa konečne dostal do povedomia aj mladej generácie. Byť hrdý na svoje mesto, obec alebo región, z ktorého pochádzame, sa stalo aj ich životným mottom.

Budeme šťastní, ak do Banskej Bystrice prídete, ak aj vaši obyvatelia oblečení v krojoch zviditeľnia vaše mesto, obec a región, a tým spoločne podporíme krásnu myšlienku, ktorá obohatí aj našu kultúru a náš život.

Organizátori podujatia:

Mária Reháková, riaditeľka vydavateľstva STAR production, autorka myšlienky

Michal Sýkora, predseda Združenia miest a obcí Slovenska

Autor: (zmos)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2018
Prečo sa oplatí hľadať 12. mája na námestí tyrkysové tričká?
V poradí druhý ročník dobrovoľníckeho projektu, ktorý turistov, ale aj domácich Banskobystričanov oboznámi s históriou Námestia SNP počas jedného dňa.
viac
13.10.2018
DEŇ KROJA odvysiela verejnoprávna Dvojka
Záznam z nedávneho podujatia DEŇ KROJA bude vysielaný na DVOJKE a to 14. októbra 2018 o 21.00 hod. K samotnému priebehu podujatia sa dnes vyjadril predseda ZMOS Michal Sýkora osobným listom, ktorý adresoval tým, ktorí zabezpečili účasť na jedinečnej prezentácii krojov, folklóru a tradícií.
viac
07.09.2019
Ani dážď nepokazil náladu Slovenského dňa kroja
Až 3882 ľudí v kroji, alebo s niektorou z jeho súčastí, zaznamenali organizátori sobotňajšieho Slovenského dňa kroja na Námestí SNP v Banskej Bystrici.
viac
05.09.2020
V pondelok rozhodnú, či sa uskutoční Radvanský jarmok s Dňom kroja
Stretnutie krízového štábu mesta Banská Bystrica, po ktorom bude definitívne známe, či sa v septembri uskutoční jeden z najstarších jarmokov na Slovensku – 363. Radvanský jarmok spojený aj s tradičným Dňom kroja, sa Banskobystričania a návštevníci dozvedia v pondelok 7. septembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %