Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.09.2019 08:00

Ani dážď nepokazil náladu Slovenského dňa kroja


Druhý ročník Slovenského dňa kroja 2019 v Banskej Bystrici. Do mesta prišli tisíce ľudí v krojoch. Snímka zo slávnostného otvorenia na Námestí SNP v Banskej Bystrici.


Až 3882 ľudí v kroji, alebo s niektorou z jeho súčastí, zaznamenali organizátori sobotňajšieho Slovenského dňa kroja na Námestí SNP v Banskej Bystrici.


Bolo ich tak o 1203 viac, ako pri rovnakom podujatí vlani. Výkon bude zaznamenaný v Slovenskej knihe rekordov a organizátori dostanú aj osvedčujúci certifikát.       

"Zásluhu na prekonaní rekordu majú najmä naše obce, ktoré viaceré so svojimi obyvateľmi prišli predstaviť vlastné kroje a niekdajšiu pestrosť dedinského obliekania," povedal TASR zástupca Slovenskej knihy rekordov Igor Svítok.       

Organizátori počítali ľudí v kroji na vstupe na Námestie SNP z Národnej ulice, keď sa predtým všetci zhromaždili pod Pamätníkom SNP. Medzi účastníkmi boli nielen fanúšikovia folklóru a kroja zo Slovenska, ale viacerí prišli na túto slávnosť aj spoza hraníc. "V kočíku sme dokonca videli v kroji aj iba niekoľkomesačné dievčatko," pripomenul Svítok.

Výnimočným zážitkom tohto krásneho podujatia bola prezentácia krásy slovenského ľudového umenia votkaného, všitého, vyšitého, nariaseného v krojoch - krojovaný sprievod mestom s názvom V Bystrici na rinku. Na podujatí sa zišli ľudia z rôznych končín Slovenska a rôznych profesií, spájal ich ale vzťah k folklóru a tradíciám.

Vlani sa na dni kroja aktívne zúčastnil aj premiér Peter Pellegrini. Teraz poslal účastníkom prostredníctvom sociálnej siete aspoň pozdrav. Kroj je oddávna súčasťou života slovenského ľudu, s ktorým sa treba prezentovať a aj ho zachovávať pre ďalšie generácie, uviedol okrem iného Pellegrini. "Aj preto sa vláda SR tento rok rozhodla, že podporí folklór a aj obnovu krojov a jeho súčastí vo vlastníctve a archívoch folklórnych súborov," podotkol.     

 

Autor: Zdroj: TASR, snímky (st)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.07.2018
DEŇ KROJA - nezabudnuteľný zážitok pre celé Slovensko
Pozývame vás na výnimočný Deň kroja, ktorý sa uskutoční 8. septembra 2018 (sobota) o 15.00 hod. na Námestí SNP v Banskej Bystrici.
viac
06.09.2019
Jedinečný ,,Slovenský deň kroja“ už túto sobotu
Pozvánka pre všetkých, ktorí si ctia tradície, ktorí milujú folklór a ktorí sa chcú stretnúť v Banskej Bystrici, aby si spoločne pripomenuli neoceniteľnú históriu a s ňou späté mnohé kultúrne zvyky a tradície.
viac
02.09.2022
Na Slovenský deň kroja prišlo 650 folkloristov, predstavili kroje i tradície
Už po piaty raz sa vo štvrtok v Banskej Bystrici stretli milovníci a nadšenci tradícií, folklóru a krojov z celého Slovenska na podujatí Slovenský deň kroja.
viac
26.02.2024
SLOVENSKÝ DEŇ KROJA: V Banskej Bystrici prežijete nezabudnuteľné chvíle
Siedmy ročník podujatia SLOVENSKÝ DEŇ KROJA prinesie milovníkom slovenských tradícii a folklóru opäť niečo nové. Okrem bohatého folklórneho programu pripravili organizátori na 1. septembra 2024 výnimočný sprievodný program.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %