Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
30.07.2021 08:30

Demänovskú dolinu okrášlia drevené sochy medveďa, rysa či orla


Ilustračná snímka: (tasr).


Vyrezávané drevené sochy medveďa, draka, rysa, sovy s kreslom, permoníka a orla skrášlia prostredie Demänovskej Doliny.


Rezbári ich vytvorili z piatich ton dubového dreva počas prvého ročníka podujatia Natur creative festival Jasná, ktoré obec usporiadala koncom júla ako súčasť osláv storočnice turizmu v Demänovskej doline. Informovala o tom Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestového ruchu (OOCR) Región Liptov.

„Okrem týchto diel vytvorili rezbári v súťaži vo vyrezávaní na rýchlosť aj ďalšie. Za 60 minút tak vzniklo päť drevených sôch orla, Jánošíka, ducha lesa, sovy a ryby, ktoré vzápätí putovali do dražby. Získané peniaze obec použije na verejnoprospešné účely pre tunajšiu materskú škôlku a dobrovoľných hasičov,” dodala Šarafínová.

Obec sprístupnila verejnosti aj novú zábavnú hru pre deti na detskom ihrisku Barančekovo. Prostredníctvom informačných panelov sa deti dozvedia viac o tajoch diania v prírode, súčasťou hry je aj sprievodná brožúrka.

Ako zdôraznila riaditeľka liptovskej OOCR Darina Bartková, Demänovská dolina ponúka návštevníkom aj zákutia, ktoré sú menej známe. „Práve detské ihrisko Barančekovo je v podstate nástupným miestom náučného chodníka Príbeh vody, kde malí zvedavci zistia, ako riečka Demänovka po stáročia tvorila podzemné krásy Demänovskej doliny a tiež aké rastlinky a živočíchy v doline žijú,” priblížila.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2020
Sever Slovenska má krásne prírodné scenérie s ropou i vodopádmi
Žilinu nazvali v minulosti básnici "perlou na Váhu". Má bohatú históriu, prežila zničujúci požiar, zemetrasenie i mor. Dnes je štvrtým najväčším slovenským mestom obklopeným malebnými zákutiami Kysúc či Malej Fatry.
viac
27.05.2021
Liptov s novou atrakciou
Hrabovská dolina vstupuje do letnej sezóny s novou atrakciou. Už v sobotu 29. mája 2021 sa otvorí Kráľovstvo Hrabovo. Až 400 ton piesku sa tu premenilo na umelecké diela s rozprávkovou tematikou.
viac
04.08.2021
Oslava storočnice turizmu v Demänovskej Doline v znamení spoznávania
Veľké jubileum 100 rokov turizmu oslávi obec Demänovská Dolina dvojdňovým programom pre všetky generácie. Podujatie Demänovská dračia 100PA privedie hravou a interaktívnou formou deti aj dospelých k poznaniu krás, prírodného bohatstva i histórie turizmu v najobľúbenejšej doline Liptova.
viac
25.11.2021
Medvede v Hrabove
Hrabovská dolina ožila – desiatka rezbárov tu vytvára umelecké diela z dreva. Hlavnou témou podujatia sú medvede. Päť dvojmetrových medveďov z červeného smreka bude upozorňovať na jednotlivé miesta atraktívnej doliny, ktorá je len na skok od Ružomberka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %