Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.09.2021 08:15

Dedinu roka 2021 sme našli v Žilinskom kraji, je ňou Kláštor pod Znievom


Snímka z vyhlasovania výsledkov v Banskej Bystrici. Zdroj: (SAŽP).


Počas slávnostného podujatia Slovenský deň kroja sme pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici verejnosti predstavili víťaza národnej súťaže Dedina roka 2021. V aktuálnom 11. ročníku zvíťazila obec Kláštor pod Znievom (okres Martin) zo Žilinského kraja.


Obec Kláštor pod Znievom najkomplexnejšie naplnila princípy a požiadavky na Dedinu roka 2021 spomedzi 28 zúčastnených obcí. „Aj napriek výraznej konkurencii sa v Kláštore pod Znievom našlo niečo, čo ho odlíšilo od ostatných a zároveň mu táto výnimočnosť zabezpečila prvé miesto. Verím, že toto víťazstvo bude povzbudením do rôznych ďalších aktivít samosprávy aj občanov, aby sa ich obec ešte výraznejšie zviditeľnila na mape Slovenska. Ako národný víťaz bude Kláštor pod Znievom v roku 2022 zastupovať Slovensko na 17. ročníku súťaže o Európsku cenu obnovy dediny,“ uviedol minister životného prostredia Ján Budaj, ktorý nad súťažou prevzal záštitu. Hodnotiacu komisiu súťaže presvedčil Kláštor pod Znievom najmä tým, aký význam prikladá zachovaniu a udržiavaniu historického, kultúrneho a prírodného dedičstva s víziou miesta, kde sa dobre žije. Pestrosť biodiverzity prírodnej rezervácie Kláštorských lúk, kalvária, zrúcanina hradu Zniev a zdroj minerálnych stolových vôd sú nielen dôvodom na hrdosť obyvateľov, ale aj na ich ochranu. V súvislosti zo zachovávaním histórie (katolícke patronátne gymnázium, olejkárstvo) okrem starostlivosti a zvyšovania povedomia obyvateľov, nadväzuje obec aj cezhraničné partnerstvá na ochranu kultúrneho i prírodného dedičstva. Obec sa môže pochváliť tiež racionálnym využívaním lokálnych zdrojov, či realizáciou rôznorodých aktivít. Všetko podporuje spolková, klubová a záujmová činnosť.

Druhé miesto v súťaži Dedina roka 2021 obsadila obec Kocurany (okres Prievidza) a tretie miesto obec Sedliská (okres Vranov nad Topľou). V jednotlivých kategóriách získali ocenenie nasledovné obce: Dedina ako hospodár – Lom nad Rimavicou (okres Brezno), Dedina ako maľovaná – Blatnica (okres Martin), Dedina ako klenotnica – Šumiac (okres Brezno) a Beckov (okres Nové Mesto nad Váhom), Dedina ako pospolitosť – Lúčky (okres Svidník), Dedina ako partner – Dlhé Klčovo (okres Vranov nad Topľou), Dedina ako záhrada – Vinosady (okres Pezinok), Dedina ako hostiteľ – Pukanec (okres Levice). Mimoriadne ocenenia získali obce Štiavnické Bane (okres Banská Štiavnica), Priepasné (okres Myjava) a obec Buzica (okres Košice – okolie). COOP Jednota Slovensko, s. d bola počas celého trvania 11. ročníka projektu stabilným generálnym partnerom súťaže. Jej generálneho riaditeľa Jána Bilinského teší, že o titul Dediny roka 2021 prejavilo záujem toľko obcí. „Vidiek tvorí neodmysliteľnú súčasť našej krajiny. Predstavuje hodnotné prírodné a kultúrne dedičstvo našich predkov, ku ktorému by sme mali pristupovať s láskou a starostlivosťou. Preto ma teší, že na Slovensku existujú projekty zamerané na jeho ochranu, ako je aj súťaž Dedina roka. Pre našu maloobchodnú sieť je pôsobenie v malých či väčších obciach prirodzené, rovnako aj podieľanie sa na ich zveľaďovaní. Gratulujem víťazovi a zúčastneným obciam prajem veľa chuti a inšpirácie pri ďalšom napredovaní,“ zhodnotil Ján Bilinský.

Verejné vyhlásenie výsledkov súťaže, aj za účasti zástupcov zúčastnených obcí, v rámci podujatia Slovenský deň kroja nebolo náhodné. „Je v tom symbolika, pretože pri posudzovaní prihlásených obcí sme kládli dôraz nielen na ich komplexný rozvoj v prospech ich obyvateľov, ale aj na to, ako zachovávajú čaro vidieka a tradície predkov,“ uzavrel Michal Maco, generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia.

Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční v Kláštore pod Znievom v závere tohto roka. Ocenené obce získajú, okrem vecných cien od vyhlasovateľov súťaže a jej partnerov, aj finančné prostriedky od generálneho partnera súťaže viazané na realizáciu projektu zameraného na rozvoj a obnovu obce.

Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo životného prostredia, Slovenská agentúra životného prostredia, Spolok pre obnovu dediny a Združenie miest a obcí Slovenska. Generálnym partnerom je COOP Jednota Slovensko, s. d.. Ďalšie informácie sú zverejnené na webovej stránke www.dedinaroka.skwww.sazp.sk

 

Autor: (SAŽP)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2017
Minister životného prostredia László Sólymos udelil ocenenie Dedina roka 2017
Zástupcovia obcí úspešných v súťaži Dedina roka 2017 si v Oravskej Polhore (okres Námestovo) prevzali ocenenia z rúk šéfa envirorezortu Lászlóa Sólymosa.
viac
12.05.2021
O titul Dedina roka 2021 zabojuje historicky najvyšší počet slovenských obcí
Súťaž Dedina roka má za sebou viac ako dvadsaťročnú tradíciu. Aktuálny, 11. ročník, priniesol viacero organizačných noviniek, čo sa stretlo s mimoriadnym záujmom.
viac
31.08.2021
Vyhlásenie súťaže Dedina roka
Národná súťaž Dedina roka prezentuje úspechy, výnimočnosť slovenskej dediny a tvorivej práce jej predstaviteľov a obyvateľov na rozvoji ich domova.
viac
09.05.2022
V Kláštore pod Znievom si obce prevzali ocenenia v súťaži Dedina roka
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) odovzdala v piatok (6. 5.) zástupcom obcí ocenenia v národnej súťaži Dedina roka 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %