Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
31.08.2021 10:25

Vyhlásenie súťaže Dedina roka


Ilustračná snímka.


Národná súťaž Dedina roka prezentuje úspechy, výnimočnosť slovenskej dediny a tvorivej práce jej predstaviteľov a obyvateľov na rozvoji ich domova.


Zdôrazňuje tradície a rozmanitosť kultúry a krajiny vidieckych regiónov, poukazuje na snahu slovenských dedín priblížiť sa obnove obcí na európskej úrovni. Aktuálny 11. ročník, nad ktorým prevzal záštitu minister životného prostredia Ján Budaj,  bude vyhodnotený naživo  na podujatí Slovenský deň kroja pri Pamätníku SNP v Banskej Bystrici.

V stredu, 1. septembra, po 17.30 hod bude predstavený verejnosti víťaz a ďalšie ocenené obce.

Tento ročník je výnimočný vo viac ako celej dvadsaťročnej histórii súťaže. Priniesol viacero organizačných noviniek a o víťazstvo prejavilo záujem pôvodne až 29 slovenských obcí zo siedmich krajov Slovenska, čo je najviac v histórii súťaže. Tesne po ukončení prihlasovania sa však jedna obec zo súťaže odhlásila. O ocenenie sa nakoniec uchádzalo týchto 28 slovenských obcí: Beckov, Blatnica, Budkovce, Buzica, Cigeľ, Dlhé Klčovo, Haláčovce, Halič, Hertník, Kapušany, Kladzany, Kláštor pod Znievom, Kocurany, Kolíňany, Lom nad Rimavicou, Ľubeľa, Lúčka (okres Svidník), Priepasné, Pukanec, Radava, Sedliská, Štiavnické Bane, Stebník, Šumiac, Tuhár, Veľaty, Veľké Chlievany a Vinosady.                                            

Národná hodnotiaca komisia prihliadala pri hodnotení obcí na komplexnosť ich rozvoja, najmä na ich hospodárenie, programovanie a plánovanie, vytváranie podmienok pre rozvoj podnikania, racionálne využívanie prírodných zdrojov, vzhľad obcí, starostlivosť o hmotné aj nehmotné dedičstvo, schopnosť vytvárania partnerstiev, využitie možností cestovného ruchu, atraktivít, ale aj na aktivity starostlivosti o životné prostredie a krajinu.                                                                                              

Okrem víťaza a nositeľa titulu Dedina roka 2021 predstavíme aj ďalšie ocenené obce v jednotlivých oblastiach hodnotenia: Dedina ako hospodár, Dedina ako maľovaná, Dedina ako klenotnica, Dedina ako pospolitosť, Dedina ako partner, Dedina ako hostiteľ a Dedina ako záhrada. Udelené budú aj mimoriadne ocenenia.

Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo životného prostredia, Slovenská agentúra životného prostredia, Spolok pre obnovu dediny a Združenie miest a obcí Slovenska. Generálnym partnerom je COOP Jednota Slovensko, s. d.. Ďalšie informácie sú zverejnené na webovej stránke www.dedinaroka.sk a www.sazp.sk.

Autor: (SAŽP)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.02.2021
SAŽP spustila vo štvrtok 11. ročník súťaže Dedina roka
Slovenská agentúra životného prostredia zverejnila podmienky súťaže Dedina roka 2021. Oficiálne tým spustila jej 11. ročník, nad ktorým prevzal záštitu minister životného prostredia SR Ján Budaj.
viac
31.03.2021
Na prihlásenie obcí do súťaže Dedina roka 2021 ostáva posledný mesiac
Záujemcovia o prihlásenie do 11. ročníka národnej súťaže Dedina roka 2021 majú posledný mesiac na registráciu svojej obce. Podnet môže dať ktorýkoľvek občan Slovenskej republiky (SR), samotný proces prihlásenia je už potom na starostke alebo starostovi.
viac
12.05.2021
O titul Dedina roka 2021 zabojuje historicky najvyšší počet slovenských obcí
Súťaž Dedina roka má za sebou viac ako dvadsaťročnú tradíciu. Aktuálny, 11. ročník, priniesol viacero organizačných noviniek, čo sa stretlo s mimoriadnym záujmom.
viac
02.09.2021
Dedinu roka 2021 sme našli v Žilinskom kraji, je ňou Kláštor pod Znievom
Počas slávnostného podujatia Slovenský deň kroja sme pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici verejnosti predstavili víťaza národnej súťaže Dedina roka 2021. V aktuálnom 11. ročníku zvíťazila obec Kláštor pod Znievom (okres Martin) zo Žilinského kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %