Sobota 28.09.2024
Dnes má meniny 
Václav
°C
27.09.2024 01:05

Daň z finančných transakcií sa môže týkať i neziskoviek,ohrozí to núdznych


Na snímke uprostred generálny sekretár SKCH Miroslav Dzurech. (Foto: FB / Caritas Slovakia - Slovenská katolícka charita)


Navrhovaná nová daň z finančných transakcií by sa mohla týkať aj neziskových organizácií, ktoré by prišli o peniaze určené núdznym. Upozornila na to Slovenská katolícka charita (SKCH), ktorá sa vo štvrtok listom obráti na poslancov Národnej rady (NR) SR.


Navrhovaná nová daň z finančných transakcií by sa mohla týkať aj neziskových organizácií, ktoré by prišli o peniaze určené núdznym. Upozornila na to Slovenská katolícka charita (SKCH), ktorá sa vo štvrtok listom obráti na poslancov Národnej rady (NR) SR. Charita žiada, aby boli neziskové organizácie oslobodené od povinnosti odvádzať túto daň.     

"Táto daň sa podľa našej odbornej analýzy dotkne nielen podnikateľských subjektov, ale aj neziskových organizácií. Len sieť Slovenskej katolíckej charity tak ročne príde približne o 135.000 eur, ktoré by inak putovali na pomoc ľuďom v núdzi," upozornil na tlačovej konferencii generálny sekretár SKCH Miroslav Dzurech.         

Zavedenie novej dane pre organizácie, ktoré často suplujú povinnosti štátu, považuje SKCH nielen za nespravodlivé, ale predovšetkým za antisociálne. Za 135-tis. eur vie charita podľa Dzurecha poskytnúť potravinové balíčky pre 9-tis. ľudí. Povinnosť odvádzať novú daň môže ohroziť služby charity pre matky s deťmi, seniorov aj ľudí na okraji spoločnosti.         

Sieť SKCH prevádzkuje viac ako 300 zariadení, kde poskytuje ročne starostlivosť 24-tis. klientom v sociálnych službách prostredníctvom 1458 zamestnancov pôsobiacich na Slovensku vrátane vidieckych a menej dostupných regiónov. Charita deklaruje, že spolu s humanitárnou, materiálnou a potravinovou pomocou ročne pomáha viac ako 69-tis. ľuďom v núdzi. Apeluje preto na poslancov, aby prehodnotili návrh zákona a neohrozovali pomoc, ktorú denne doručujú neziskové organizácie.         

O zavedení novej dane z finančných transakcií rokuje aktuálne parlament v skrátenom legislatívnom konaní. Sadzba dane by mala byť 0,40 % zo sumy finančnej transakcie, pri maximálnom limite 40 eur. Zdanenie výberov v hotovosti by malo byť dvojnásobné, na úrovni 0,8 %. Daň z finančných transakcií by mala zabezpečiť pre rozpočet okolo 700 miliónov eur.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2018
Daňové priznanie k dani z nehnuteľností treba podať do konca januára
Blíži sa termín podania daňového priznania k dani z nehnuteľností. To je potrebné doručiť na úrad príslušnej obce najneskôr v stredu 31. januára 2018.
viac
18.06.2019
SK8: Zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane ohrozí chod samosprávy
Združenie samosprávnych krajov SK8 nesúhlasí so zámerom skupiny poslancov koaličnej strany Most-Híd zvýšiť nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka.
viac
04.07.2019
Partizánske nesúhlasí s novelou o dani z príjmov, očakáva výpadok príjmov mesta
Samospráva Partizánskeho zásadne nesúhlasí s novelou zákona o dani z príjmov, ktorú do parlamentu predložili poslanci z klubu Mosta-Híd. Novelizácia legislatívy podľa nej spôsobí ďalšie zadlžovanie krajiny, ako i výpadok príjmov pre samosprávy.
viac
08.06.2020
Verejnosť môže darovať žiakom školské pomôcky počas zbierky SKCH
Verejnosť môže od začiatku júna až do 15. septembra prispieť darovaním nových i použitých, no stále funkčných školských pomôcok, ale aj elektroniky, a tak pomôcť žiakom zo sociálne slabých rodín, detských domovov či krízových zariadení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.05 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %