Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.07.2019 10:10

Partizánske nesúhlasí s novelou o dani z príjmov, očakáva výpadok príjmov mesta


Ilustračná snímka


Samospráva Partizánskeho zásadne nesúhlasí s novelou zákona o dani z príjmov, ktorú do parlamentu predložili poslanci z klubu Mosta-Híd. Novelizácia legislatívy podľa nej spôsobí ďalšie zadlžovanie krajiny, ako i výpadok príjmov pre samosprávy.


Vyplýva to zo stanoviska, ktoré prijali mestskí poslanci na svojom rokovaní tento týždeň. "Schválenie predmetného návrhu by malo za následok výpadok príjmovej časti rozpočtu územných samospráv vo výške viac ako 144 miliónov eur, pričom v prípade nášho mesta by išlo o približne 500-tis. eur. Tieto finančné prostriedky budú chýbať v rozpočtoch miestnych a regionálnych územných samospráv v budúcom kalendárnom roku," uvádza v stanovisku samospráva.       

Návrh má podľa samosprávy tri zásadné chyby. "Predkladatelia úmyselne vynechali finančné dosahy, čím nepodávajú verejnosti úplnú informáciu, predstavitelia poslaneckého klubu tiež vôbec nerokovali so zástupcami územných samospráv, ktorých sa táto novela priamo dotkne v podobe nižších príjmov. Zároveň zámerne predkladajú tento návrh ako poslanecký a nie vládny, čím sa chcú vyhnúť pripomienkovému konaniu zo strany širokej verejnosti," argumentuje.       

Primátor mesta Jozef Božik (nezávislý) a mestské zastupiteľstvo v tejto súvislosti vyzývajú poslancov Národnej rady SR za všetky politické strany, aby predmetný návrh jednoznačne odmietli, pretože "jeho schválenie by znamenalo zásadné poškodenie kvality služieb, ktoré poskytuje samospráva občanom SR".       

Božik, ktorým je i podpredsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), zároveň avizoval, že stanovisko predloží aj na rokovanie Zastupiteľstva TSK budúci týždeň. Novelu zákona o dani z príjmov kritizujú i ďalšie samosprávy.       

Poslanci vládnej strany novelu zákona odôvodnili tým, že príjmy ľudí sa zvyšovali, nezdaniteľná časť základu dane sa však neupravila a bolo potrebné to zmeniť. Ide podľa nich o systémové riešenie a kritika samospráv nie je na mieste, keďže tento rok dostali od štátu o 235 miliónov eur viac ako minulý rok a budúci rok, aj keď vstúpi do platnosti tento zákon, budú dostávať viac o 90 miliónov eur ako tento rok. Samosprávy, ktoré to budú potrebovať, si podľa Petra Antala (Most-Híd) vedia rôznymi nástrojmi zvýšiť príjem cez vlastné opatrenia.       

Nezdaniteľná časť základu dane by sa mala podľa návrhu zákona, ktorý je momentálne v parlamente druhom čítaní, od budúceho roka zvýšiť z 19,2-násobku na 21-násobok sumy platného životného minima. Navrhované opatrenie je súčasťou koaličného sociálneho balíčka. Poslanci Mosta-Híd však upustili od svojho pôvodne predstaveného zámeru, aby sa nezdaniteľná časť základu dane zvyšovala postupne až na 22,7-násobok od roku 2021. V súčasnom návrhu hovoria o zvýšení len od budúceho roka. Cieľom tohto opatrenia je podľa poslancov zvýšiť životnú úroveň pracujúcich, práve na to má poslúžiť zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2019
Predseda ZMOS sa listom obrátil na poslancov parlamentu pôsobiacich v samospráve
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na členov parlamentu, ktorí pôsobili, alebo pôsobia v samospráve. Dôvodom je novela zákona o dani z príjmu a fakt, že na základe svojho pôsobenia v samospráve veľmi dobre vedia, čo sa môže diať.
viac
18.09.2019
ÚMS vyzve prezidentku Z. Čaputovú, aby nepodpísala novelu zákona o dani z príjmu
Únia miest Slovenska požiada prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala novelu zákona o dani z príjmu z dielne poslancov strany Most-Híd vedených Bélom Bugárom, ktorú dnes schválila Národná rada SR.
viac
02.10.2019
Regióny žiadajú prezidentku o nepodpísanie novely zákona
Iniciatíva Cesty pre Slovensko žiada v apelujúcom liste prezidentku SR, aby nepodpísala nové znenie zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov. Pridáva sa tak k tlaku združenia krajov SK8 a Únie miest Slovenska na zastavenie novely zákona o zvýšení nezdaniteľnej časti základu dane.
viac
25.11.2019
Mesto Košice hľadá milióny eur pre rozpočet, zvýšiť sa majú miestne dane
Mesto Košice v týchto dňoch pripravuje svoj rozpočet na nasledujúci rok, ktorý bude musieť vziať do úvahy aj viaceré zmeny zákonov. Ich dosah na rozpočet bude predstavovať 18 miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %