Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
10.10.2020 08:05

COVID v obciach s MRK


Ilustračná snímka zdroj: TASR/Milan Kapusta


Terénni asistenti COVID budú v obciach s rómskymi komunitami, v ktorých nie sú tzv. pomáhajúce profesie a neprebiehajú žiadne projekty spolupracovať pri zamedzení šírenia koronavírusu.


Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity bol úspešný a stal sa prijímateľom finančnej pomoci z prostriedkov EÚ pre ďalší národný projekt. Národný projekt Podpora činností zameraných na riešenie nepriaznivých situácií súvisiacich s ochorením COVID-19 v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít sa bude realizovať  v obciach, v ktorých nie sú tzv. pomáhajúce profesie a neprebiehajú žiadne projekty ako sú napríklad Zdravé regióny, miestne občianske poriadkové služby, komunitné centrá a terénna sociálna práca.  Tento projekt má reagovať na riešenie mimoriadnych situácií, ktoré môžu vzniknúť neplánovane v súvislosti so šírením koronavírusu. V rámci projektu sa bude monitorovať stav rizika, možnosti nákazy a vývinu ochorenia COVID-19 priamo v dotknutých rómskych komunitách a bude sa cielene poskytovať obyvateľom MRK materiálna, technická a komunikačná  pomoc. 

Národný projekt COVID MRK bude pôsobiť v rómskych komunitách 7 mesiacov. Predpokladá sa, že sa začne realizovať v mesiaci november 2020 po zazmluvnení obcí. Súčasťou národného projektu je posilnenie ľudských zdrojov prostredníctvom terénnych asistentov COVID v 354 obciach uvedených v Atlase rómskych komunít 2013 a 2019. Ide o obce, ktoré v súčasnosti nie sú podporované asistenciou tzv. pomáhajúcich profesií a realizáciou národných či dopytovo-orientovaných  projektov operačného programu Ľudské zdroje.

 

Autor: Zdroj: minv.sk


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.02.2020
Nové Zámky začali s výstavbou interaktívneho ihriska Cultplay
Mesto Nové Zámky začalo s výstavbou interaktívneho detského ihriska Cultplay. Ihrisko vznikne revitalizáciou verejného priestranstva na časti pozemku v povodí rieky Nitra na sídlisku Nábrežie.
viac
03.06.2020
BBSK chce zlepšiť kvalitu ovzdušia, ľudí bude učiť aj to, ako správne kúriť
Na Štefánikovom nábreží v Banskej Bystrici zaznamenali meteorológovia počas januára 2020 prekročené limity priemernej koncentrácie emisií tuhých častíc PM 10 celkovo 15-krát. V meste Jelšava k takémuto prekročeniu hodnôt prišlo počas januára celkovo 18-krát.
viac
21.10.2020
Obce môžu požiadať o covid terénnych asistentov v MRK
Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity spustil výzvu na predkladanie žiadostí o terénnych asistentov, ktorí pomôžu s monitorovaním stavu rizika či možností nákazy a vývinu ochorenia COVID-19 priamo v dotknutých MRK.
viac
26.10.2021
Národný projekt COVID MRK bude v teréne do januára 2022
Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity požiadal o predĺženie národného projektu COVID MRK, ktorý spustili pred rokom v októbri 2020. Vďaka tomu môže pomáhajúca profesia terénny asistent COVID pôsobiť v zapojených obciach až do 31. 1. 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %