Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
22.04.2023 08:00

Cez víkend na nočnej oblohe zažiari meteorický roj Lyridy


Ilustračná snímka: Teraz.sk


Koncom apríla zdobia nočnú oblohu meteory pochádzajúce z meteorického roja Lyríd. Ich maximum možno očakávať v noci zo soboty 22. apríla na nedeľu 23. apríla okolo 3.00 h SELČ, pričom pozorovať sa oplatí od polnoci až do svitania.


"Súhvezdie Lýry, teda aj radiant ako zdanlivé miesto, z ktorého meteory vyletujú, vychádza po západe Slnka nad severovýchodný obzor. Najvyššiu aktivitu môžeme očakávať po polnoci až do svitania. V tomto čase by sme mohli vidieť aj okolo 15 meteorov za hodinu," povedal pre TASR astrofotograf a popularizátor astronómie Tomáš Slovinský.         

Ako dodal, tento rok budú pozorovacie podmienky priaznivé. Mesiac bude tesne po nove, teda jeho tenký kosáčik zapadne už okolo 23.00 h SELČ. "Znamená to, že obloha bude tmavá. Takisto možno očakávať celkom dobré počasie a na rozdiel od predošlých dní budú noci jasné, prípadne polojasné," dodal Slovinský.         

Podľa jeho slov sa oplatí pozorovať meteory v tmavších oblastiach, ako napríklad Park tmavej oblohy Veľká Fatra, alebo Poloniny na východe Slovenska. "Pozorovanie pre verejnosť spojené s možnosťou ďalšieho sprievodného programu bude organizovať Vihorlatská hvezdáreň v Humennom priamo v observatóriu na Kolonickom sedle," uviedol Slovinský.         

Súhvezdie Lýry dominuje na letnej oblohe a jeho súčasťou je mimoriadne jasná hviezda Vega. Zdroj meteorov, tzv. radiant v jeho blízkosti je však len zdanlivý. V skutočnosti ide o drobné ľadovo-prachové častice uvoľnené z jadra kométy C/1861 G1 (Thatcher). Tieto častice vletia do zemskej atmosféry, pričom zhoria a nechávajú za sebou žiarivú stopu – meteor.         

Lyridy sú najstarším meteorickým rojom v histórii, o ktorom sa dochovali záznamy. Prvé pozorovanie pochádza z 23. marca 687 z Číny. Rovnako existuje záznam z roku 1803. Pozornosť vedcov na seba upútali v roku 1863, teda dva roky po prechode zmienenej kométy okolo Zeme. okolo Slnka obehne raz za 415 rokov a jej návrat sa očakáva v roku 2283.         

Hoci výdatnosť Lyríd v porovnaní s Perzeidami a ich stovkou meteorov za minútu nie je veľká, v niektorých rokoch sa môžu vyskytnúť mimoriadne "spŕšky" tzv. padajúcich hviezd, napríklad v rokoch 1922 a 1982 s frekvenciou stoviek meteorov za hodinu. Podobný jav nemožno vylúčiť ani v budúcnosti.         

"Pozorovateľom by som tiež odporúčal, aby sa v prípade priaznivého počasia pozreli na oblohu už v noci z piatka na sobotu, keď bude aktivita roja narastať. Bonusom pri nočnom pozorovaní je tiež krásne viditeľný oblúk Mliečnej dráhy," povedal Slovinský.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.12.2017
Okolo Lucie bude možné pozorovať meteorický roj Geminidy i asteroid Phaeton
Množstvo meteorov z roja Geminidy i blízky prelet asteroidu Phaeton budú môcť sledovať všetci milovníci vesmíru a jeho krás okolo sviatku svätej Lucie, ktorý pripadá na 13. decembra.
viac
17.04.2020
Meteorický roj Lyridy bude možné sledovať v noci z 21. na 22. apríla
Meteorický roj Lyridy dosiahne svoje maximum v noci z 21. na 22. apríla. Mesiac bude vtedy v nove, takže svojim jasom neovplyvní dianie na oblohe. Uviedol to riaditeľ občianskeho združenia Astronómia pre všetkých Tomáš Slovinský.
viac
10.07.2020
Meteorický roj Delta Aquaridy bude možné pozorovať od 12. júla do augusta
Meteorický roj Delta Aquaridy bude možné na oblohe pozorovať od 12. júla do 28. augusta. Od začiatku júla až do 15. augusta budú môcť ľudia pozorovať aj meteorický roj Alfa Kaprikornidy. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Tináková.
viac
12.08.2021
Hvezdáreň pozýva na nočné pozorovanie Perzeíd
Na nočné pozorovanie Perzeíd pozýva vo štvrtok verejnosť hlohovská Hvezdáreň a planetárium, nesúca meno Milana Rastislava Štefánika. Od 21.00 h môžu záujemcovia v jej exteriéri sledovať meteorický roj s výkladom Petra Habaja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %