Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
12.08.2021 11:02

Hvezdáreň pozýva na nočné pozorovanie Perzeíd


Na archívnej snímke hvezdáreň a planetárium Milana Rastislava Štefánika v Hlohovci. Snímka zdroj: (tasr).


Na nočné pozorovanie Perzeíd pozýva vo štvrtok verejnosť hlohovská Hvezdáreň a planetárium, nesúca meno Milana Rastislava Štefánika. Od 21.00 h môžu záujemcovia v jej exteriéri sledovať meteorický roj s výkladom Petra Habaja.


Účastníci pozorovania by mali mať so sebou karimatku, informuje o tom hvezdáreň na svojom webe.

Podujatia tohto druhu patria medzi pravidelné aktivity hvezdárne. V auguste má v programe pre nádejných hvezdárov a ich rodičov Kamilkine dobrodružstvá s Malým Princom o slnečnej sústave (14. 8.) a na 27. augusta deň otvorených dverí. Ponúkne prehliadku hvezdárne a jej prístrojového vybavenia, odborné pozorovacie programy  v oblasti  premenných hviezd, slnečnej astronómie, medziplanetárnej hmoty a rádioastronómie. Program v planetáriu bude variovaný podľa veku návštevníkov a nebude chýbať ani beseda k témam astronómie, astrofyziky a kozmonautiky.

Hvezdáreň a planetárium v Hlohovci ročne navštívi okolo 20 000 ľudí. Jej vznik ovplyvnil veľký úspech ľudstva v roku 1957 -  vypustenie prvej umelej družice Zeme. Štrnásť rokov fungovalo zariadenie vďaka dobrovoľníkom, v roku 1972 sa stala krajskou hvezdárňou pre bývalý Západoslovenský kraj a o trinásť rokov neskôr sa začalo s výstavbou planetária. Observatórium má k dispozícii kvalitnú prístrojovú techniku, patrí k nej aj druhý najväčší ďalekohľad na Slovensku. Rozsiahla batéria prístrojov sa využíva pri pozorovaniach v rámci popularizačnej a vedeckej činnosti. Pri hvezdárni svoju činnosť rozvíja Slovenská astronomická spoločnosť pri Slovenskej akadémii vied, zriaďovateľom je v súčasnosti Trnavský samosprávny kraj.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2017
Hvezdáreň pozýva na dnešné nočné pozorovanie oblohy
Večerné pozorovanie hviezd profesionálnym ďalekohľadom ponúka nadnes Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika v Hlohovci. O 21:30 hod. za priaznivého počasia si môžu záujemcovia pozrieť hviezdy jej výkonným refraktorom 180/2600.
viac
15.11.2019
Cez víkend bude možné pozorovať meteorický roj Leonidy
Počas blížiaceho sa víkendu bude na oblohe opäť možné pozorovať množstvom padajúcich hviezd. Meteorický roj Leonidy bude činný od piatka, maximum svojej aktivity však dosiahne v pondelok 18. novembra.
viac
10.07.2020
Meteorický roj Delta Aquaridy bude možné pozorovať od 12. júla do augusta
Meteorický roj Delta Aquaridy bude možné na oblohe pozorovať od 12. júla do 28. augusta. Od začiatku júla až do 15. augusta budú môcť ľudia pozorovať aj meteorický roj Alfa Kaprikornidy. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Tináková.
viac
07.08.2023
Hvezdáreň v Hlohovci pozýva na nočné pozorovanie Perzeíd
Na záver týždňa pripravila Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika v Hlohovci pre verejnosť nočné pozorovanie Perzeíd.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %