Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
13.09.2022 09:30

Cestári majú nové mechanizmy a vozidlá za viac ako milión eur


Ilustračná snímka: (tasr).


Cestári Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) majú novú techniku. Do vozového parku im pribudlo desať nových cestných mechanizmov a vozidiel, ktoré krajská samospráva zakúpila za viac ako milión eur.


Do užívania ich symbolicky odovzdala počas cestárskeho Dňa otvorených dverí v piatok 9. septembra. Informovala o tom hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

"Určite je dôležité, aby mali naši cestári pri svojej náročnej práci k dispozícii dobrú techniku. Aby ju mohli vykonávať nielen kvalitne, ale aj bezpečne. Investovali sme preto do ďalších vozidiel a mechanizmov, ktoré pomôžu pri presunoch po náročných terénoch, pri dosypávaní či zrezávaní krajníc, čistení priekop pri povodniach, ale aj zalievaní trhlín," uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Cestári budú mať k dispozícii kompaktný univerzálny traktor, ako aj krajnicový finišer. Ide o zariadenie na zasypávanie rýh, ktoré dokáže pracovať so všetkými druhmi pôdy, štrku a asfaltovej zmesi. Súčasťou investície do novej techniky je aj zalievková súprava a dva kusy kolesového rýpadla s otočnou nadstavbou, ktoré budú využiteľné napríklad aj pri povodniach.

"Technickou novinkou je georadar s 3D mapovaním používaný pri lokalizovaní potrubí a káblov, teda podzemných vedení inžinierskych sietí. Ide o zariadenie, ktoré nie je až tak bežnou súčasťou vybavenia cestárov v rámci Slovenska, no funkčným pomocníkom pri našej práci. Takže aj u nás, na území kraja, kde máme najrozsiahlejšiu cestnú sieť s vyše 2440 kilometrami, nájde isto veľké využitie," uviedol riaditeľ SÚC PSK Marcel Horváth.

Okrem georadaru sú súčasťou vynoveného vozového parku aj dve nové nákladné vozidlá do 3,5 tony disponujúce nákladným priestorom. Zakúpené boli aj dve osobné motorové vozidlá určené do náročných zimných podmienok regiónu Vysokých Tatier.

"Od roku 2018 doteraz sa podarilo zaobstarať celkovo až 378 kusov novej cestnej techniky a vozidiel v objeme 16,7 milióna eur," doplnil Majerský.

Kraj za posledných päť rokov investoval aj do skládok chemického posypového materiálu. Zrekonštruoval a vybudoval ich celkom jedenásť za viac ako 1,7 milióna eur. V roku 2022 to boli dve skládky – v Štrbe a Starej Ľubovni v náklade takmer 133 000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.07.2017
NSK vyčlenil z rezervného fondu 600 000 eur na techniku pre cestárov
Regionálna správa a údržba ciest (RSÚC) Nitra dostane od Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) finančný príspevok na nákup novej techniky. Kraj pre cestárov vyčlenil zo svojho rezervného fondu sumu 600.000 eur.
viac
09.10.2017
PSK začal v pohraničí modernizovať cesty za viac ako 10 miliónov eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) získal na niekoľko cestných projektov dotáciu v celkovej výške cez 10 miliónov eur. Projekty bude realizovať v rámci cezhraničnej slovensko-poľskej spolupráce.
viac
15.04.2018
Župa vyčlenila na prímestskú dopravu ďalších vyše 1,2 milióna eur
Prešovský samosprávny kraj dofinancuje straty v prímestskej doprave a podporí aj zvýšenie miezd vodičov. Na tento účel zo svojho rozpočtu vyčlenil 1 267 000 eur.
viac
03.04.2020
Cestári v Prešovskom kraji začnú s opravami výtlkov v apríli
Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) začne s opravami výtlkov na cestách druhej a tretej triedy po zimnej údržbe v apríli. Ako uviedla hovorkyňa PSK Daša Jeleňová, cestári už stav ciest zmapovali, náklady na ich opravu očakávajú vo výške 2,17 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %