Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
01.06.2024 10:35

Krajskí cestári majú novú techniku za 535-tisíc eur


Ilustračná snímka: TASR


Vozový park Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) je bohatší o nové vozidlá aj mechanizmus. Po novom sú jeho súčasťou nákladné motorové vozidlá zn. Renault Master a tiež distribútor asfaltového postreku. Ide o stroje za bezmála 535-tisíc eur.


Krajskí cestári majú ďalšie nové vozidlá a techniku. Vozový park SÚC PSK sa konkrétne rozrástol o sedem nákladných motorových vozidiel a jeden distribútor asfaltového postreku. Prešovská župa do ich zaobstarania investovala 535-tisíc eur a krajským cestárom odovzdala počas cestárskeho Dňa otvorených dverí v piatok 31. mája.

Dvojkabínové vozidlá Renault Master majú nákladný charakter a nosnosť do 3,5 ton.  Zaobstarali v počte sedem kusov vo verzii furgon. Vybavené sú siedmimi miestami na sedenie i nákladným priestorom. Slúžiť majú cestárom pri zabezpečovaní prevádzkových potrieb. Ich celková hodnota je takmer 243-tisíc eur.

Nová zostava pozostávajúca z nákladného vozidla a kombinovanej nadstavby za takmer 292-tisíc eur je určená na letnú údržbu ciest  a prepravu emulzií, resp. vody i jej distribúciu. Výbava kombinovanej nadstavby konkrétne umožní zametanie snímateľným valcovým predným zametačom, ale aj umývanie a splachovanie komunikácií vodnými tryskami umiestnenými na lište v prednej hornej časti valcového zametača. Nadstavba je navyše vybavená aj kamerovým systémom snímajúcim pracovnú plochu za vozidlom.

Prešovská krajská samospráva za obdobie posledných piatich rokov (2019-2023) zaobstarala pre krajských cestárov a ich sedem oblastí, 18 cestmajsterstiev a šesť vysunutých pracovísk celkovo až 343 kusov nových vozidiel a techniky za približne 15,5 mil. eur.  Aktuálne najpočetnejšími skupinami vozového parku SÚC PSK sú posypové vozidlá, ktorých je 118 a referentské autá v počte 101 kusov. Priemerný vek posypových vozidiel sa pohybuje na úrovni 18,6 roka.

Autor: (ts-PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.04.2020
Cestári v Prešovskom kraji začnú s opravami výtlkov v apríli
Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) začne s opravami výtlkov na cestách druhej a tretej triedy po zimnej údržbe v apríli. Ako uviedla hovorkyňa PSK Daša Jeleňová, cestári už stav ciest zmapovali, náklady na ich opravu očakávajú vo výške 2,17 milióna eur.
viac
23.10.2020
Rezort školstva podporí digitálne technológie na školách
Ministerstvo školstva podporí sumou 6 miliónov eur nákup digitálnych technológií pre základné a stredné školy z vlastných zdrojov.
viac
13.09.2022
Cestári majú nové mechanizmy a vozidlá za viac ako milión eur
Cestári Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) majú novú techniku. Do vozového parku im pribudlo desať nových cestných mechanizmov a vozidiel, ktoré krajská samospráva zakúpila za viac ako milión eur.
viac
04.03.2023
PSK pomohol v Brekove vybudovať novú športovo-oddychovú zónu
V Brekove sa tešia z realizácie jedinečného športového projektu. Prešovský samosprávny kraj (PSK) tu pomohol vybudovať atraktívnu športovo-oddychovú zónu. Využil na to dotačné financie zo svojho grantového programu, ktoré sú vo výške takmer 24-tisíc eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %