Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
01.08.2023 04:15

Centrum tradičnej kultúry zbiera staré fotografie i predmety


Na archívnej snímke zo 14. júla 1969 Podpolianske folklórne slávnosti v Detve. Snímka zdroj: (tasr).


Centrum tradičnej kultúry (CTK) v Detve plánuje zdokumentovať čo najviac prejavov tradičnej kultúry a zachovať ich pre ďalšie generácie.


Vyzýva tak majiteľov archívnych fotografií i archaických predmetov, aby dali o sebe vedieť. Povedala to vedúca detvianskeho CTK Andrea Jágerová s tým, že túto výzvu nazvali Hodina dvanásta.

Ako uviedla, prihlásiť sa môžu aj informátori najstaršej generácie, ktorí sú ochotní podeliť sa so svojimi spomienkami alebo piesňami. "Pretože títo ľudia nám odchádzajú a bije hodina dvanásta. A my sa snažíme v teréne získať, čo sa ešte dá," objasnila s tým, že požičané predmety či fotografie ľuďom po zdigitalizovaní vrátia. Prihlásiť sa je možné u vedúcej centra, kontakty sú na oficiálnej webstránke Podpolianskeho osvetového strediska.

Jágerová dodala, že počas práce pracovníci v CTK pozbierali rôzne materiály i fotografie, ktoré majú v digitálnej podobe. Aby sa so svojou prácou podelili so záujemcami, založili webovú stránku. Všetky zdigitalizované objekty budú dostupné na www.tradicie.online. Verejnosť si ich môžete bezplatne stiahnuť a používať na nekomerčné účely.

Vedúca tiež informovala, že počas augusta pripravujú v centre tvorivé dielne pre dospelých a budú zamerané na ozdoby na krk. Budú to napríklad dobronivské ozdoby i šnúrky, ktoré sa nosili v Slatinských Lazoch a vo Zvolenskej Slatine a okolitých dedinách. "Patria medzi ne aj očovské gorále a celkovo šperky minulosti, ktoré ženy môžu využiť aj v súčasnej móde," podotkla.

Centrum tradičnej kultúry v Detve je pobočka Podpolianskeho osvetového strediska a vzniklo koncom roka 2020. Špecializuje sa na výskum a dokumentáciu vybraných javov tradičnej kultúry a ich sprístupnenie odbornej i laickej verejnosti. Jeho činnosť sa orientuje na spev, hudbu, tanec, výtvarné a remeselné prejavy i na tradičnú stravu. V súčasnosti sídli centrum v detvianskom kultúrnom dome, kraj plánuje na jeho činnosť zabezpečiť prezentačný pracovný priestor na Námestí SNP v Detve.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2020
Výstava Zo života Rómov v Detve trvá do konca decembra
Výstavu fotografií Zo života Rómov v Detve si môžu záujemcovia pozrieť v kultúrnom dome do konca decembra.
viac
04.01.2022
BBSK chce pre Centrum tradičnej kultúry v Detve nové priestory
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) chce pre Centrum tradičnej kultúry v Detve nové priestory. Potvrdila to hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.
viac
27.07.2022
Pre centrum kultúry v Detve naďalej hľadajú priestory
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) naďalej hľadá nové priestory pre Centrum tradičnej kultúry v Detve. Potvrdila to hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.
viac
07.02.2023
BBSK hľadá projektanta pre nový areál Centra tradičnej kultúry v Detve
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) vyhlásil v spolupráci s komorou architektov medzinárodnú urbanisticko-architektonickú súťaž na projekt novostavby Centra tradičnej kultúry v Detve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %