Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.02.2023 07:45

BBSK hľadá projektanta pre nový areál Centra tradičnej kultúry v Detve


Snímka zdroj: (archinfo.sk).


Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) vyhlásil v spolupráci s komorou architektov medzinárodnú urbanisticko-architektonickú súťaž na projekt novostavby Centra tradičnej kultúry v Detve.


Svoje portfóliá môžu architektonické ateliéry i jednotlivci prihlasovať do 24. februára 2023.

"BBSK má záujem vybudovať v Detve nový areál Centra tradičnej kultúry ako pobočky svojho Podpolianskeho osvetového strediska. Pozemok na stavbu poskytlo mesto Detva," uviedol BBSK.

"Ide o tretiu súťaž podobného typu, ktorú v našom kraji robíme, podobným spôsobom sme našli najlepšie riešenie pre využitie budovy Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej či budovy niekdajšieho gymnázia na sídlisku Sekier-Lipovec vo Zvolene," doplnil.

Celkom nový areál v historickej časti Detvy by mal slúžiť ako kancelárske, workshopové a výstavné priestory s tanečnou sálou s javiskom, dielňami a ubytovacími kapacitami s príslušenstvom.

Areál bude obsahovať vnútorné aj vonkajšie priestory na rôzne kultúrne a spoločenské podujatia pre deti i dospelých. Centrum bude fungovať aj ako voľná kultúrna infraštruktúra, kde sa budú môcť uskutočniť podujatia rôzneho charakteru. Dnes sa špecializuje na uchovávanie a šírenie vybraných javov tradičnej kultúry, hlavná činnosť organizácie je orientovaná na ľudový spev a hudbu, tanec, výtvarné a remeselné prejavy, tradičnú stravu, spoločenský život a obyčajovú kultúru. V súčasnosti vyvíja svoju činnosť v priestoroch Kultúrneho domu Andreja Sládkoviča v Detve, ktoré nie sú pre rozširujúce sa aktivity Centra tradičnej kultúry dostatočné.

"V súčasnom období, keď tradičné staviteľstvo v urbanizme sídiel zaniká, by mal byť objekt vzorom a pozitívnou motiváciou aj pre iné projekty. Zároveň ide o príležitosť vytvoriť nový architektonicky zaujímavý prvok na námestí v historickej časti Detvy," doplnil odborný referent pre revitalizáciu Úradu BBSK Juraj Havlík.

Stavba by mala byť ekologická, s nízkymi prevádzkovými nákladmi a využitím obnoviteľných zdrojov energie. Súčasťou projektu budú tiež ubytovacie priestory v podobe štyroch dvojlôžkových izieb so zázemím.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
Na vybudovanie kreatívneho centra získal KSK takmer 18 miliónov eur
Takmer 18 miliónov eur získal Košický samosprávny kraj (KSK) na vybudovanie kreatívneho centra.
viac
04.01.2022
BBSK chce pre Centrum tradičnej kultúry v Detve nové priestory
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) chce pre Centrum tradičnej kultúry v Detve nové priestory. Potvrdila to hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.
viac
27.07.2022
Pre centrum kultúry v Detve naďalej hľadajú priestory
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) naďalej hľadá nové priestory pre Centrum tradičnej kultúry v Detve. Potvrdila to hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.
viac
01.08.2023
Centrum tradičnej kultúry zbiera staré fotografie i predmety
Centrum tradičnej kultúry (CTK) v Detve plánuje zdokumentovať čo najviac prejavov tradičnej kultúry a zachovať ich pre ďalšie generácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %