Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.07.2022 03:20

Pre centrum kultúry v Detve naďalej hľadajú priestory


Mesto Detva.


Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) naďalej hľadá nové priestory pre Centrum tradičnej kultúry v Detve. Potvrdila to hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.


V súčasnosti sídli centrum v detvianskom kultúrnom dome, kraj však na jeho činnosť plánuje zabezpečiť prezentačný pracovný priestor.

Koncom júna bolo pracovné stretnutie s majiteľmi pozemkov a budovy, ktorá sa nachádza na námestí v Detve. "Mnohí ju poznajú pod názvom Dianiškov dom. Vybrali ho na základe historických faktov ako vhodné miesto pre Centrum tradičnej kultúry," spomenula hovorkyňa s tým, že s majiteľmi sa však napokon nepodarilo dohodnúť. "Preto aktuálne hľadáme iné alternatívy priamo v meste," spresnila.

Centrum tradičnej kultúry v Detve je pobočka Podpolianskeho osvetového strediska a vzniklo koncom roka 2020. Špecializuje sa na výskum a dokumentáciu vybraných javov tradičnej kultúry a ich sprístupnenie odbornej i laickej verejnosti. Jeho činnosť sa orientuje na spev, hudbu, tanec, výtvarné a remeselné prejavy, tradičnú stravu, spoločenský život a obyčajovú kultúru. "Tento projekt so zásahom do celého nášho kraja na základe svojich aktivít potrebuje svoje priestory. Na tomto fakte sa zhodli aj krajskí poslanci z Detvianskeho okresu a vyčlenili z investičného finančného balíka pre okres Detva na rok 2022 sumu 80 000 eur," poznamenala Štepáneková.

Zdôraznila, že budova by mala obsahovať priestor pre kancelárie, ubytovanie, semináre, detské letné tábory i spoločenské a kultúrne podujatia tradičného charakteru.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.06.2016
Mladí Seredčania už majú svoj Priestor
Bývalú obchodnú prevádzku v centre Nova si mládežnícke organizácie v Seredi prebudovali na Priestor dobrých nápadov. Bude komunitným centrom (KC) pre novú spoluprácu a kreatívne myšlienky.
viac
04.01.2022
BBSK chce pre Centrum tradičnej kultúry v Detve nové priestory
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) chce pre Centrum tradičnej kultúry v Detve nové priestory. Potvrdila to hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.
viac
07.02.2023
BBSK hľadá projektanta pre nový areál Centra tradičnej kultúry v Detve
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) vyhlásil v spolupráci s komorou architektov medzinárodnú urbanisticko-architektonickú súťaž na projekt novostavby Centra tradičnej kultúry v Detve.
viac
01.08.2023
Centrum tradičnej kultúry zbiera staré fotografie i predmety
Centrum tradičnej kultúry (CTK) v Detve plánuje zdokumentovať čo najviac prejavov tradičnej kultúry a zachovať ich pre ďalšie generácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %