Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.03.2021 04:20

Bratislava hľadá dobrovoľníkov pre monitoring liahnísk komárov v prírode


Snímka zdroj: (BSK).


Mesto Bratislava hľadá dobrovoľníkov, ktorí od apríla budú pomáhať s monitoringom liahnísk komárov v prírode. Magistrát chce aj týmto spôsobom zabrániť intenzívnemu výskytu komárov, ktorý Bratislavu a jej okolie v posledných rokoch v letných mesiacoch sužoval.


Úlohou dobrovoľníkov, ktorých mesto obrazne nazýva ako lovcov komárov, bude počas prechádzky v prírode odobrať vzorky z liahnísk a situáciu zdokumentovať pomocou mobilnej aplikácie. „Zozbierané dáta poslúžia našim odborníkom na vyhodnotenie situácie a v závislosti od koncentrácie lariev dajú následne pokyn na zásah biologickým larvicídom BTI,” spresnil magistrát. Po správnom zásahu ekologický prípravok BTI ničí všetky larvy v liahnisku.

„Komáre sú voči BTI úplne bezbranné. Ale len v larválnom štádiu. Na účinný zásah tak máme vždy len presne vymedzený čas, kým sú komáre larvami,” spresnilo mesto s tým, že dôsledný monitoring liahnísk je v boji proti komárom kľúčový. Následný postrek vykonávajú dodávatelia. Po zásahu BTI budú dobrovoľníci na podnet opäť odoberať vzorky na preverenie účinnosti vykonaného postreku.

Mesto Bratislava odmieta používať v boji proti výskytu komárov chemický postrek. Chemické insekticídy prinášajú podľa magistrátu dokázané zdravotné riziká, majú vplyv na endokrinný systém, na plodnosť a tiež karcinogénne účinky. Po vzore z Rakúska sa hlavné mesto rozhodlo v boji proti premnoženiu komárov využívať biologický larvicíd BTI. „Efektívne eliminuje larvy komárov, no pre ostatné organizmy nie je škodlivý. Na rozdiel od chemických postrekov je tak možné BTI použiť aj v chránených oblastiach v treťom a štvrtom stupni ochrany, kde sa mnohé liahniská nachádzajú,” spresnila bratislavská samospráva.

Dobrovoľníci, ktorí majú záujem pomáhať s monitoringom liahnísk komárov v Bratislave, sa môžu prihlásiť prostredníctvom webu lovcikomarov.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.05.2021
Bratislava už musela zasiahnuť proti komárom
Bratislava už musela zasiahnuť proti premnoženiu komárov a vo viacerých lokalitách mesta aplikovať biologický larvicíd BTI na zneškodnenie lariev hmyzu. Magistrát totiž v týchto dňoch zaznamenal ich zvýšený výskyt.
viac
11.06.2021
V SR zaznamenali ázijského invázneho komára Aedes japonicus japonicus
Monitoring inváznych druhov komárov v roku 2020 odhalil nový druh aj na Slovensku. Ide o pôvodne ázijského komára Aedes japonicus japonicus. Výskyt tohto druhu neovplyvňuje iba biodiverzitu, no môže mať aj medicínsky dosah, pretože invázne komáre sú prenášače veľkého spektra patogénov.
viac
23.07.2021
BSK monitoruje situáciu v povodí Moravy po záplavách a zasahuje proti komárom
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba spolu so starostami obcí v malackom okrese navštívil zaplavené územia v povodí rieky Moravy. Župa v tomto teritóriu spustila rozsiahly monitoring.
viac
22.02.2024
Bratislava bude opäť intenzívne monitorovať liahniská komárov
Hlavné mesto Bratislava bude opäť intenzívne monitorovať liahniská komárov. Bude takisto eliminovať milióny lariev tak ako doteraz. Pre TASR to uviedol hovorca hlavného mesta Peter Bubla v súvislosti so zaznamenaním nebezpečného ázijského komára tigrovaného na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %