Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.06.2019 09:25

Aktívne spôsoby dopravy sú rozhodujúce pre budúcnosť našich miest


Pozvánka


Ich význam pre naše mesta a kvalitu života v nich potvrdzuje aj smerovanie najznámejších kampaní na Slovensku zameraných na udržateľnú mobilitu.


Kampaň Ministerstva dopravy a výstavby SR Do práce na bicykli, ktorej hlavným cieľom je podporiť rozvoj nemotorovej, predovšetkým cyklistickej dopravy v mestách, a národnú kampaň Európskeho týždňa mobility 2019 (ETM 2019), ktorej koordinátorom je rezortná organizácia Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR) - Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), tento rok spája aj aktuálna výzva ETM 2019: Prejdime sa spolu!

Upozorňuje na tohtoročnú tému ETM 2019 Bezpečná chôdza a cyklistika. Aj v jej zmysle vyhodnotíme spoločne v utorok (18. júna 2019) kampaň Do práce na bicykli, ktorej hlavným cieľom je podporiť rozvoj nemotorovej, predovšetkým cyklistickej dopravy v mestách, a vyhlásime partnerskú národnú kampaň Európskeho týždňa mobility 2019. Na slávnostnom odovzdávaní štafety kampaní sa tento rok zídeme o 10.00 hod. v Múzeu dopravy v Bratislave a partnerské rezorty na ňom budú zastupovať minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek a štátny tajomník MŽP SR Norbert Kurilla.

Kampaň ETM 2019 povzbudzuje ľudí, aby si vybrali aktívne spôsoby dopravy, alebo spojili chôdzu a cyklistiku s verejnou dopravou. Popri flexibilite majú aj mnoho ďalších výhod, ako sú sociálna a ekonomická dostupnosť, spoľahlivosť, žiadne emisie a pozitívny vplyv na zdravie. Dokonca mestá, v ktorých prevláda aktívna mobilita, sa rýchlejšie transformujú a rozvíjajú. Miestne orgány by mali zabezpečiť cestnú infraštruktúru tak, aby sa chodci a cyklisti mohli pohybovať a cítiť bezpečne. Keď sa ulice stanú bezpečnejšími pre chôdzu a cyklistiku, mestá sa stanú otvorenejšími s oveľa väčším verejným priestorom dostupným pre všetkých.

Európsky týždeň mobility sa koná každý rok  od 16. do 22. septembra s cieľom povzbudiť samosprávy, aby zaviedli a podporovali opatrenia udržateľnej mestskej mobility. Je naplnený aktivitami zapojených samospráv a ich partnerov, ktoré tradične uzatvára Deň bez áut.  Po skončení kampane majú samosprávy možnosť zapojiť sa aj do  Národnej súťaže ETM v troch kategóriách Aktívna samospráva, Efektívne trvalé opatrenie a Originálna aktivita. Cieľom vyhlasovateľa MŽP SR a národného koordinátora kampane ETM - SAŽP,  je zvýšiť motiváciu samospráv zapojiť sa do najväčšej kampane na podporu udržateľnej mestskej mobility v Európe a vytvoriť priestor na vzájomnú inšpiráciu a súťaživosť medzi sídlami na Slovensku. Všetky informácie o kampani ETM nájdete na www.eurotm.sk.

Autor: (ts-sažp)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.09.2017
Naštartujte sa pre zmenu, vymeňte auto za bicykel
Čím viac bude v meste cyklistov, tým viac si ich šoféri áut budú všímať a tým zdravšie a bezpečnejšie bude mesto. Mesto Zvolen sa zapája do Európskeho týždňa mobility a vyzýva Zvolenčanov, aby vymenili aspoň na jediný deň auto za bicykel.
viac
16.09.2020
Európsky týždeň mobility 2020 oslávime inak
Do národnej kampane Európsky týždeň mobility 2020 sa napriek dosahom pandémie Covid- 19 do 14. septembra zaregistrovalo 49 samospráv a 22 originálnych aktivít zástupcov organizácií, inštitúcií či škôl.
viac
16.09.2021
TTSK sa zapojí do Európskeho týždňa mobility, ponúkne aj bezplatnú dopravu
V rámci Európskeho týždňa mobility, ktorý sa koná od 16. do 22. septembra, sa do kampane v Trnavskom samosprávnom kraji zapojili traja zmluvní dopravcovia a aj múzeá a galérie v pôsobnosti kraja. TASR o tom informovalo komunikačné oddelenie TTSK.
viac
27.06.2022
Štartuje kampaň Európsky týždeň mobility, témou bude Lepšia dostupnosť
Na Slovensku štartuje kampaň Európsky týždeň mobility (ETM). Tento rok bude témou Lepšia dostupnosť, s mottom Cestujme zodpovedne. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michaela Pšenáková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %