Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
27.09.2019 01:40

V Liptovskom Hrádku otvorili športové komunitné centrum


Ľadová plocha bude k dispozícii počas ôsmich mesiacov v roku – od septembra do konca apríla. Od mája do augusta sa v nej môže hrať in-line hokej, hokejbal prípadne ďalšie športy. Súčasťou ŠKC budú štyri šatne, kompletné sociálne zázemie, miestnosti s chladením a pre rolbu, či menšia kaviareň.


Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) otvoril 12. septembra v areáli Základnej školy Hradná v Liptovskom Hrádku prvé Športové komunitné centrum na Slovensku.


Symbolickým vyhodením ľadu na ľadovú plochu žiaci Základnej školy s materskou školou Hradná na Hradnej ulici v Liptovskom Hrádku otvorili Športové komunitné centrum (ŠKC). To sa nachádza práve v areáli tejto školy a jeho súčasťou je aj ľadová plocha s rozmermi 20-krát 40 metrov.

„Veľmi ma teší, že sa tento projekt podarilo zrealizovať. Chceli sme pripraviť miesto, ktoré opäť privedie deti k športovaniu. Verím, že prvé ŠKC, ktoré otvárame práve v Liptovskom Hrádku, ním bude,“ uviedol 12. septembra bývalý prezident a v súčasnosti člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martin Kohút.

Investorom ŠKC je 100 % dcérska spoločnosť zväzu SZĽH Infra. Na prevádzke sa spolupodieľa aj mesto Liptovský Hrádok. Okrem prevádzky získa od SZĽH aj garanciu, že každé dieťa bude mať garantovaných minimálne 10 hodín výučby korčuľovania. „Predpoludním budú prebiehať korčuliarske kurzy v rámci vyučovania, popoludní krúžková činnosť pre deti, ktorú budeme pokrývať našimi inštruktormi. Po 16. hodine bude plocha k dispozícii na prenájom,“ vysvetlil M. Kohút. Podľa jeho slov stavebná časť vyšla na približne 1,2 milióna eur a ďalšie potrebné doplnky (ako napríklad rolba) stáli ďalších 400-tisíc eur.

„Ďakujem poslancom mestského zastupiteľstva, ktorí sa s touto myšlienkou stotožnili a Martinovi Cibákovi, ktorý mi otvoril dvere na SZĽH. Bola to veľmi pekná myšlienka a som veľmi rád, že sme ju v krátkom čase aj zrealizovali. Pokúsime sa rozkorčuľovať región, ktorý má 35 000 ľudí. Máme pomerne veľa hodín na to, aby sme uspokojili záujemcov, ale postupne sa budeme musieť do toho dostať,“ vyjadril sa primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.

Ľadová plocha bude k dispozícii počas ôsmich mesiacov v roku – od septembra do konca apríla. Od mája do augusta sa v nej môže hrať in-line hokej, hokejbal prípadne ďalšie športy. Súčasťou ŠKC budú štyri šatne, kompletné sociálne zázemie, miestnosti s chladením a pre rolbu, či menšia kaviareň.

Realizáciu projektu ŠKC a jeho prínos pre rozvoj športu u mladých ľudí vo svojich príhovoroch ocenili aj členovia slovenskej vlády: jej podpredseda pre investície a informatizáciu Richard Raši a ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová. „6. novembra minulého roka sme tu poklepávali základný kameň a dnes už stojíme pred vydareným hotovým dielom. Nepochybujem o tom, že bude maximálne využívané. Osobitne v tejto dobe je veľmi dôležité mladým ľuďom vytvárať čo najlepšie podmienky na športovanie a verím, že v tejto hale ich nájdu,“ zdôraznil štátny tajomník ministerstva vnútra SR Rudolf Urbanovič.

„V prvom rade ďakujem za to, že ŠKC vzniklo práve pri našej škole. Základňa je široká. Tešíme sa na to, že už o pár dní nabehneme na systém prevádzky. Jedna škola pôjde prvý týždeň, tri triedy sa budú striedať po hodine a pol, je to podobné ako lyžiarsky či plavecký kurz. Potom sa bude striedať druhá mestská škola, školy z okolitých obcí a v štvrtom týždni je nastavený priestor pre ročníky 6 až 9, ktoré sa aj takýmto spôsobom budú môcť zdokonaliť v pohybovej aktivite,“ ozrejmil riaditeľ Základnej školy s materskou školou Hradná na Hradnej ulici v Liptovskom Hrádku Marián Žiška.

Dodajme, že poklepkanie základného kameňa výstavby ŠKC sa uskutočnilo 6. novembra 2018. Predchádzal mu podpis štyroch zmlúv medzi mestom Liptovský Hrádok a spoločnosťou SZĽH Infra. Stalo sa tak 30. apríla 2018 a s primátorom mesta ich za spoločnosť SZĽH Infra podpisovala jej konateľka Diana Kosová. 

„Proces bol ťažký, ale čo nie je ťažké, to nás neposúva. Dnes som však veľmi spokojná. Každý videl, že hala je farebná, deti sa smejú, sú na ľade, všetko nám funguje. Už len potrebujeme zabezpečiť, aby bola bezproblémová prevádzka. Pre mňa osobne je to zadosťučinenie. Dali sme do toho veľmi veľa potu a hodín práce,“ opísala svoje pocity Diana Kosová, ktorá bola hlavnou „spojkou“ medzi SZĽH Infra a liptovskohrádockou samosprávou.

Na slávnostnom otvorení ŠKC sa zúčastnili aj hokejové osobnosti Július Šupler, Jozef Stümpel, Martin Cibák, podpredseda ŽSK Peter Weber, viacerí slovenskí primátori, starostovia liptovských obcí, poslanci Mestského zastupiteľstva v Liptovskom Hrádku, predseda Združenia miest a obcí Liptova a primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč a prednostka Okresného úradu v Liptovskom Mikuláši Lenka Mitrengová.

 

Autor: (msú-mp)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2017
V Želiezovciach chcú vybudovať viacúčelovú športovú halu
Mesto Želiezovce a jeho občania majú záujem o vybudovanie nového viacúčelového športového centra pre deti a mládež, ktorého súčasťou by bola aj ľadová plocha, keďže s takouto ponukou samosprávu listom oslovil Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH).
viac
25.08.2020
Mesto zrekonštruuje ľadovú plochu na zimnom štadióne
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Liptovskom Mikuláši podporili na ostatnom zasadnutí návrh na financovanie rekonštrukcie ľadovej plochy na mestskom zimnom štadióne. Podľa hovorkyne mesta Viktórie Čapčíkovej by mala rekonštrukcia stáť celkovo 452 000 eur.
viac
28.06.2021
V Centre zdravotnej starostlivosti je pacientom k dispozícii detský kútik
V Centre zdravotnej starostlivosti (bývalá poliklinika) v Liptovskom Hrádku je pacientom k dispozícii detský kútik.
viac
02.04.2022
Pracovná skupina k ŠKC rokovala na SZĽH
Na rokovaní mestského zastupiteľstva 29. októbra 2021 bol odsúhlasený vznik pracovnej skupiny, ktorá so zástupcami SZĽH na čele s generálnym sekretárom Ivanom Pulkertom a manažérom rozvojového oddelenia Milanom Ladiverom rokovala v sídle SZĽH v Bratislave vo štvrtok 31. marca 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %