Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
19.10.2021 10:50

V Žilinskom kraji sa začalo očkovanie treťou dávkou


Ilustračná snímka (tasr)


Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) spustil v pondelok 18. októbra očkovanie treťou dávkou vakcíny Pfizer. Výjazdové vakcinačné tímy sa zamerajú na najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľov v zariadeniach sociálnych služieb.


V súčasnosti majú nárok na tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 okrem klientov a zamestnancov domovov a centier sociálnych služieb, pacienti s oslabenou imunitou (napr. pacienti s onkologickou diagnózou, po transplantácii orgánov a kmeňových buniek a pod.) a pracovníci v zdravotníctve. Zaočkovanosť klientov vo všetkých zariadeniach sociálnych služieb v Žilinskom kraji je na úrovni 82 percent, zamestnancov 66 percent.

ŽSK má pripravenú podrobnú stratégiu vakcinácie pre tretiu dávku. K dispozícii sú pevné očkovacie centrá a sedem výjazdových skupín, ktoré sú zriadené pri všetkých nemocniciach v kraji a od župy majú k dispozícii zoznamy zariadení pre očkovanie treťou dávkou. Pre zrýchlenie očkovania ohrozených skupín je zabezpečená mobilná očkovacia jednotka, ktorá jazdila za imobilnými pacientami v kraji a zdravotný tím VakciZuzky.

„Verím, že nebudeme znova čeliť útokom zo strany antivaxerov a popieračov covidu, že spoločnosť pochopí význam a dôležitosť očkovania aj treťou dávkou. Odbor zdravotníctva ŽSK má fungujúcu infolinku na telefónnych číslach 0915 396 428 a 0918 829 989, kde sa môže verejnosť obrátiť v prípade nejasností alebo ak sa potrebuje dozvedieť viac o očkovaní,“ povedala Silvia Pekarčíková, riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK.

Výjazdový tím VakciZuzky naďalej jazdí do regiónov, kde je pre prvé očkovanie je k dispozícii vakcína Janssen. Jednodávkovou vakcínou sa očkuje aj v epidemiologickej ambulancii ŽSK v Žiline. Okrem toho naďalej fungujú očkovacie centrá vo všetkých nemocniciach v kraji (Žilina, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Trstená, Dolný Kubín a Čadca), v poliklinikách Námestovo a Žilpo Žilina. Kraj zároveň zabezpečuje výjazdové očkovanie priamo vo firmách a stredných školách. Ďalšou možnosťou je očkovanie v ambulanciách, ktoré si priamo manažujú zapojení lekári.

„Drvivá väčšina pacientov, ktorí v súčasnosti plnia nemocnice sú nezaočkovaní. Najviac ich je v nemocnici Čadci, pričom Kysuce sú v našom kraji najmenej zaočkovaným regiónom. Som presvedčená, že vakcína je v tejto chvíli jediná možnosť ako zabrániť nárastu pacientov s covidom v nemocniciach. V očkovaní pokračujeme a chceme dať túto možnosť každému, kto má záujem ochrániť seba, svoje okolie a priblížiť sa, čo najbližšie k životu pred pandémiou,“ dodala žilinská županka Erika Jurinová.

Informácie k prihlasovaniu na tretiu dávku: https://korona.gov.sk/informacie-k-prihlasovaniu-sa-na-ockovanie/

Registrácia s prideleným PIN kódom: https://vakcinacia.nczisk.sk/registracia-3-vlna

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2016
Slovenské rytierske dni 2016 na hrade Sklabiňa
V nedeľu 10. júla 2016 môžete prežiť deň v spoločnosti rytierov, sokoliarov a stredovekej atmosféry priamo na tajuplnom hrade Sklabiňa.
viac
18.09.2019
Súťaž na autobusového dopravcu v Žilinskom kraji pomaly vrcholí
V novembri končia zmluvy autobusovým dopravcom v Žilinskom kraji. Župa súťaží nového dodávateľa na najbližšie dva roky. Županka Erika Jurinová zdôraznila, že cieľom otvorená a férová súťaž dopravcov pre Žilinský kraj.
viac
09.07.2021
Žilinská župa považuje poriadok v systéme očkovania za kľúčový
Žilinský samosprávny kraj trvá na zachovaní systémového a organizovaného priebehu očkovania vo všetkých očkovacích centrách.
viac
23.09.2021
Žilinský samosprávny kraj stojí za všetkými svojimi nemocnicami
Žilinský samosprávny kraj je zriaďovateľom štyroch župných nemocníc. Úroveň týchto nemocníc sa za posledné roky rapídne zvýšila vďaka rekonštrukciám, skvalitneniu prístrojového vybavenia, ale i odbornosti personálu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %