Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
09.07.2021 09:25

Žilinská župa považuje poriadok v systéme očkovania za kľúčový


Ilustračná snímka.


Žilinský samosprávny kraj trvá na zachovaní systémového a organizovaného priebehu očkovania vo všetkých očkovacích centrách.


V súčasnosti sa v kraji očkuje v 16 centrách, najviac z nich pôsobí v Žiline, kde je evidovaný dlhodobo najvyšší záujem o očkovanie, ostatné sú v nemocniciach alebo zdravotníckych zariadeniach v Čadci, Martine, Ružomberku, Námestove, Trstenej, Dolnom Kubíne, Ľubochni a Liptovskom Mikuláši. Prihlásiť sa na očkovanie je možné cez národný objednávací systém čakárne.

Hoci kraj takto ponúka týždenne približne 24 tis. očkovacích miest a kapacity dokáže podľa potreby navýšiť, v čakárni záujemcov o očkovanie nepribúda, naopak, rastie počet tých, ktorí prichádzajú do očkovacích centier neohlásení a domáhajú sa očkovania mimo poradovníka. Takýto systém je pre očkovacie centrá dlhodobo neudržateľný a administratívne ťažko zvládnuteľný. Župa sa preto nateraz rozhodla, že v očkovacích centrách nebude očkovať ľudí bez predchádzajúcej registrácie. „Je dôležité si uvedomiť, že vakcinačné centrá majú svoje vakcinačné kapacity a počty vakcín alokované na daný deň. Každé centrum teda musí poznať presný počet nahlásených očkovaných. K tomuto slúži oficiálny systém nastavený Ministerstvom zdravotníctva SR, ktorý každému registrovanému záujemcovi priradí miesto pre očkovanie,“ vysvetlila riaditeľka odboru zdravotníctva Silvia Pekarčíková.

Aj očkovacie centrá v Žilinskom kraji zažívajú situáciu, že registrovaní záujemci na svoj termín neprídu. Očkovacia látka sa v takom prípade posunie náhradníkom, neznehodnotí sa. „Väčšina vakcinačných centier v Žilinskom kraji má nastavený náhradnícky systém zverejnený na ich webových sídlach, kde sa môžu zaregistrovať očkovanci, ktorí majú z rôznych dôvodov problém s prihlásením sa cez národný systém alebo chcú svoje čakanie skrátiť,“ doplnila Silvia Pekarčíková. V prípade, že sa uvoľní miesto, administratívni pracovníci telefonicky upovedomia náhradníkov, že sa môžu na očkovanie dostaviť. Pri dodržiavaní tohto systému nemôže nastať situácia, že občan v očkovacom centre nebude zaočkovaný.

Očkovacie centrá v kraji momentálne očkujú všetkými vakcínami, najpoužívanejšími sú Pfizer/BioNTec a Moderna. Vo vybraných centrách dobieha očkovanie druhou dávkou AstraZeneca, Sputnikom sa očkuje len v Epidemiologickej ambulancii v Žiline, pričom prvú dávku je možné dostať len do konca júla. Župa aktuálne zavádza očkovanie jednodávkovou vakcínou Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson. „Zaočkovanosť regiónu je na úrovni 34 %. Aby sme vyšli v ústrety obyvateľom, v blízkom čase spustíme očkovanie bez registrácie priamo v mestách a dedinách v kraji prostredníctvom výjazdovej vakcinačnej linky. Výjazdy budú odkomunikované so samosprávami a očkovať sa bude vakcínou Janssen,“ povedala krajská županka Erika Jurinová. Po novom sa záujemci môžu dať v rámci kraja zaočkovať aj v ambulanciách 33 lekárov, ktorí sa doteraz zapojili do očkovania.

Národný systém čakárne však bude fungovať aj naďalej. Župa pripomína, že očkovacích termínov je dostatok a vyzýva občanov, aby si za miesto očkovania volili centrum čo najbližšie k svojmu bydlisku.

 

Autor: (Lucia LAŠOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.07.2021
Na župe prebehlo 26. zasadnutie Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja
Zasadnutie Zastupiteľstva sa po prvýkrát uskutočnilo v hybridnej forme, teda poslanci sa ho mohli zúčastniť online alebo prezenčne, pričom väčšina poslancov využila online pripojenie.
viac
05.08.2021
ŽSK utlmí činnosť veľkokapacitného očkovacieho centra
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) utlmí od pondelka (9. 8.) činnosť veľkokapacitného očkovacieho centra (VKOC) na Rosinskej ceste v Žiline. Podľa hovorkyne ŽSK Lucie Lašovej bude ďalej fungovať druhé očkovacie centrum ŽSK – Epidemiologická ambulancia na Sasinkovej ulici v Žiline.
viac
06.08.2021
Žilinský kraj spustil komplexnú evidenciu majetku Xmatik
Žilinský samosprávny kraj v týchto dňoch spustil prvú časť komplexnej elektronickej evidencie svojho nehnuteľného majetku.
viac
20.04.2022
Žilinský samosprávny kraj navštívilo vlani 632 827 ľudí
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) v roku 2021 navštívilo 632.827 ľudí, z nich bolo 85 percent domácich návštevníkov a 15 percent zahraničných.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %