Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
23.09.2021 09:55

Žilinský samosprávny kraj stojí za všetkými svojimi nemocnicami


Ilustračná snímka, zdroj: ŽSK


Žilinský samosprávny kraj je zriaďovateľom štyroch župných nemocníc. Úroveň týchto nemocníc sa za posledné roky rapídne zvýšila vďaka rekonštrukciám, skvalitneniu prístrojového vybavenia, ale i odbornosti personálu.


Od začiatku, ako sa začali šíriť klamlivé informácie zo strany predstaviteľov HLASu, sa táto téma zneužíva, bohužiaľ, na politické boje. V župných regiónoch sa spustil chaos, panika a vytvárajú sa zbytočné konflikty. Zavádzajúce tvrdenia nielenže sťažujú pozíciu kraja pri vyjednávaniach s ministerstvom, ale spôsobujú aj nezáujem a výpovede lekárov v týchto nemocniciach, čo z podstaty ohrozuje starostlivosť o pacientov. Najnovšie je to i petícia primátora Dolného Kubína, kde sídli Dolnooravská nemocnica. „Chcem ubezpečiť a najmä upokojiť občanov, ktorí petíciu podpísali, ako i pána primátora, ktorý ju organizuje, že hoci náš postup nemedializujeme, podnikáme reálne kroky k stabilizácii nemocníc. S ministerstvom intenzívne rokujeme a argumentujeme zlou dopravnou infraštruktúrou, regionálnou dostupnosťou, veľkosťou spádových území, silnou demografiou, ale i komplexnými kvalitatívnymi dátami. Všetky naše nemocnice už roky hospodária vyrovnane, čo je na Slovensku raritné. Našim spoločným cieľom musí byť zlepšenie zdravotnej starostlivosti a zabezpečenie dostupnosti pre všetkých občanov nášho kraja, nie rozbroje v regióne“ vyhlásila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Žilinský samosprávny kraj si uvedomuje potrebu komplexnej reformy zdravotníctva, avšak považuje za dôležité a skutočne prínosné pre slovenské zdravotníctvo začať reformou ambulantnej sféry. Župa zdôrazňuje, že je to najmä personálna kríza, ktorá je aktuálne najvážnejším problémom slovenského zdravotníctva. „Všetci vieme, že už dnes na vyšetrenie či zákrok pacienti často čakajú mesiace. Dlhodobo evidujeme akútny nedostatok zdravotníkov na oddeleniach a ambulanciách. Preto župa už v roku 2018 pristúpila k stabilizačnému programu, pre začínajúcich zdravotníkov a lekárov, ktorých chceme pritiahnuť naspäť do svojho rodiska. Našim cieľom je, aby boli verejné zdroje vynakladané efektívne, účelne a hospodárne. Preto sme začali pripravovať koncepciu krajského zdravotníctva, ktorá bude sama osebe dostatočným zdrojom reformných krokov,“ zdôraznila na záver predsedníčka.

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2016
Slovenské rytierske dni 2016 na hrade Sklabiňa
V nedeľu 10. júla 2016 môžete prežiť deň v spoločnosti rytierov, sokoliarov a stredovekej atmosféry priamo na tajuplnom hrade Sklabiňa.
viac
05.04.2017
Za kultúrou v ŽSK vyrazte aj v apríli
Žilinský samosprávny kraj opäť vytvoril bohatý kultúrny program vo všetkých župných regiónoch. Múzeá, galérie, knižnice, divadlá, kultúrne strediská i hvezdáreň v pôsobnosti Žilinskej župy privítajú prvé slnečné dni výberom tých najzaujímavejších podujatí.
viac
18.09.2019
Súťaž na autobusového dopravcu v Žilinskom kraji pomaly vrcholí
V novembri končia zmluvy autobusovým dopravcom v Žilinskom kraji. Župa súťaží nového dodávateľa na najbližšie dva roky. Županka Erika Jurinová zdôraznila, že cieľom otvorená a férová súťaž dopravcov pre Žilinský kraj.
viac
17.09.2020
Výzva pre subjekty zo ŽSK z Programu Interreg V-A PL-SK 2014 – 2020
Žilinský samosprávny kraj v spolupráci so Zväzkom Euroregión „Tatry” vyhlásil výzvu na predkladanie Žiadostí o poskytnutie finančného príspevku pre mikroprojekty v rámci Programu Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020. Termín uzávierky je 30. september 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %