Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
03.05.2019 09:55

Sadenie a ochutnávka pečených zemiakov v Skanzene Vychylovka – Nová Bystrica


Ručné sadenie zemiakov priblíži folklórna skupina Dolinka z Novej Bystrice.


Nedeľa 12. mája 2019 bude Skanzen vo Vychylovke – Novej Bystrici patriť jarným prácam, medzi ktoré neodmysliteľne patrí aj sadenie zemiakov. Radia sa medzi najvýznamnejšie poľnohospodárske plodiny a obľúbené sú vďaka nenáročnosti na prírodné podmienky.


Na Kysuciach sa zemiaky vysádzali po celom chotári. Role (pôdu pod zemiaky) hnojili takmer vždy. Starší spôsob sadenia zemiakov bol motykou do jamiek. Neskôr sa sadilo za pluhom. Ako ešte sadia zemiaky žienky na Kysuciach nám priblíži folklórna skupina Dolinka z Novej Bystrice pri objekte Do Potoka, kde budete môcť ochutnať aj pečené zemiaky s kyslou kapustou a slaninkou. Kultúrny program začína o 13.00 hod.

Okrem toho Vám ponúkame nahliadnuť do Raganovom mlyna na výstavu „Vlaky s vôňou dreva“ obohatenú maketami vláčikov Miroslava Poláka z Čadce. V objekte Stanica Skanzen je sprístupnená výstava Jána Nováka z Košíc, ktorá sa nesie pod názvom „Lokomotívy tak trochu inak“. Na podujatie Vás srdečne pozýva Kysucké múzeum v Čadci a jeho zriaďovateľ Žilinský samosprávny kraj.

 

Autor: Darina Hnidková, Kysucké múzeum v Čadci


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
Keď sa pália Jánske ohne
Na svätého Jána - deň letného slnovratu 24. júna - sa sústreďovalo aj na Kysuciach veľa zvykov a povier. Jánske zvyky tu boli odjakživa spojené s pálením svätojánskych ohňov na kopcoch v predvečer svätého Jána.
viac
30.11.2016
Čarovné dni vianočné...
V nedeľu 11. decembra 2016 si môžu návštevníci poslednýkrát v tomto roku vychutnať zimnú prírodu v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka.
viac
17.05.2019
Remeslo má zlaté dno - tkanie na krosnách
Medzi staré remesla patrí aj tkáčstvo, ktoré sa prezentuje aj v súčasnosti. Ak má niekto záujem vyskúšať si tkať na krosnách tak musí navštívi Skanzen Vychylovka - Nová Bystrica.
viac
19.06.2021
Skanzen vo Vychylovke čaká rozsiahla obnova jeho najvzácnejšieho skvostu
Žilinská župa dnes zahájila rekonštrukciu železničnej trate v expozícii Kysuckého múzea – skanzene Vychylovka. Bude sa týkať takmer 2-km údolného úseku historickej železnice od stanice Kubátkovia po železničné depo pred stanicou Skanzen, ktorá v súčasnosti slúži ako nástupište pre návštevníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %